След неотдавнашното си включване в алианса БРИКС Саудитска Арабия очаква

...
След неотдавнашното си включване в алианса БРИКС Саудитска Арабия очаква
Коментари Харесай

БРИКС: Саудитска Арабия разраства икономиката си отвъд пазара на петрол

След неотдавнашното си включване в алианса БРИКС Саудитска Арабия чака бюджетен недостиг от към $21 милиарда, защото продължава да поставя старания за диверсификация.

Въпреки това се чака растежът на Брутният вътрешен продукт на страната да надвиши 4%, което значително се дължи на разрастването на непетролния бранш.

Саудитска Арабия работи интензивно за разширение на икономическата си база отвън забележителната си взаимозависимост от производството на нефт. В бюджетната прогноза за идната година се регистрира опцията за увеличение на недостига, което се дължи основно на непредсказуемостта на сегашния петролен пазар до края на годината.

Очаква се Саудитска Арабия да бъде изправена пред краткосрочни провокации, защото се бори с настоящата динамичност на пазара. По-конкретно, прогнозите са, че през идната година новият член на БРИКС ще има бюджетен недостиг от към $21 милиарда. Тази действителност е регистрирана в бюджетната прогноза, макар позитивните стъпки, направени в диверсификацията от петролната промишленост.

Според отчетите на Bloomberg преди 2025 година ревизираните прогнози непроменяемо са показвали остатък. От 2026 година нататък обаче страната планува бюджетен недостиг. Освен това в прогнозите се акцентира, че стопанската система на стойност $1.1 трилиона евентуално ще избегне стесняване през тази година, изключително откакто се ориентира в несигурността на петролния пазар и продължи напъните си за диверсификация.

Саудитска Арабия съставлява забележителна опция за напредък за алианса БРИКС. Нейното доста произвеждане на нефт и цялостната ѝ икономическа жизнеспособност бяха основни фактори за решението на блока да се разшири. Въпреки това краткосрочните провокации в бюджетното развиване може да заслужават внимание.

Независимо от това в дълготраен проект напъните за диверсификация наподобява ще донесат обилни изгоди, защото блокът ще продължи траекторията си на напредък през идващите няколко години.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР