След недоволството на родители от недостига на места в детските

...
След недоволството на родители от недостига на места в детските
Коментари Харесай

София отново променя приема в детските градини

След недоволството на родители от дефицита тук-там в детските ясли и градини в София зам.-кметът Тодор Чобанов предлага нови промени в наредбата за приема. Тя беше изменена единствено преди 4 месеца, само че докара до понижение на местата за банкет в доста заведения. Сега се обрисува идващият банкет следващата година още веднъж да е с промени.
Зам.-кметът предлага да се върне остарялата опция по обществени критерии да се запълват до 40% от свободните места, а не 30%, както беше при последната акция. Остава обаче правилото незаетите по обществен аршин места да се трансферират към общия брой при идващите класирания. Запазват се точките - дете с умрял родител ще получава 6 точки, дете от многодетно семейство (с три и повече деца) ще получава 2 точки, за близнаци се поставя 1 точка, колкото и за деца с разлика до 2 година Това написа в днешния си брой вестник " Сега ".
В друга смяна се предлага на децата на възраст 3-4 години, които посещават почасово дадена детска градина, да може да преминат към целодневно образование в същата градина в годината, в която навършват 5 година С това отпада спомагателната 1 точка, която до момента се даваше на дете, в случай че най-малко 6 месеца е посещавало почасово детската градина.
В плана са допълнени и текстове в отбрана на децата, които предстоят да попаднат в забавачка. Така да вземем за пример 6-годишните не са застрашени да останат без място, в случай че при две поредни класирания по първо предпочитание родителите им не са ги записали, или не са подали заявление до шефа на детската градина, че не желаят да ги запишат - следователно съгласно сегашната разпоредба децата губят правото да аплайват до началото на класиранията за идната образователна година.
След привършване на класиранията за банкет през септември на съответната образователна година, в детските градини и подготвителните групи в учебните заведения децата ще могат да аплайват с по-голяма или по-малка възрастова група, когато има свободни места и няма чакащи за банкет деца от съответната възраст. Досега в документа не беше посочено от по кое време може да се кандидатства за такова място. " Така е правено и досега, като е написано в управлението за родители. Сега го прецизираме и в наредбата ", оповестиха от Столичната община за в. " Сега ".
В наредбата се предлага и нов раздел, който да визира периодите за предпазване на персоналните данни, съгласно който показаните в детските градини или учебните заведения документи при записване да се съхраняват 10 години. Същият период е избран и за данните от записаните профили в системата за банкет в детските градини и подготвителните групи в учебните заведения на Столичната община и записите, свързани с всички процедури по приема на децата в детските градини и подготвителните групи в учебните заведения.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР