След многократно отлагане днес космическият телескоп Джеймс Уеб“ пое на

...
След многократно отлагане днес космическият телескоп Джеймс Уеб“ пое на
Коментари Харесай

Телескопът „Джеймс Уеб“ пое на историческата си мисия

След неведнъж отсрочване през днешния ден галактическият телескоп „ Джеймс Уеб “ пое на историческата си задача.

Ракетата-носител „ Ариан 5 “ бе изстреляна по проект от Куру, Френска Гвиана.

Мисията на галактическия телескоп „ Джеймс Уеб “ е обща на НАСА, Европейската галактическа организация и Канадската галактическа организация.

Проектът на стойност към този момент 10 милиарда $ е умислен да следи звездните обекти на близо милион и половина километра от Земята, а задачата е да бъдат открити най-ранните вероятни звезди, с цел да се разбере историята на Вселената, изяснява доктор Рохиер Уиндхорст, интердисциплинарен академик от НАСА и професор в Държавния университет в Аризона:

„ Този телескоп ще ви изпрати по-далече във времето с съвсем половин милиард години, а колкото по-далече във времето поглеждаме, толкоз по добре виждаме етапите от началното развиване на Вселената “.

Спрямо „ Хъбъл “ Джеймс Уеб софтуерно знамение. 18-те шестоъгълни огледала са направени от добре понасящия разликите в температурите в космоса берилий. Той е затрупан със злато, защото златото отразява доста добре инфрачервените талази на спектъра.

Освен това „ Джеймс Уеб “ има аварийни системи, тъй като няма да може да бъде ремонтиран, а задачата е да работи най-малко 10 години с алтернатива да бъде употребен 40.

Рафаел Шеврие от „ Ариана спейс “, компанията, която ще изстреля телескопа споделя, че задачата е значима.

„ Ракетата го извежда в космоса, а след това телескопът се катапултира. Колкото по надалеч можем да изстреляме „ Джеймс Уеб: толкоз повече гориво ще може да спести телескопът, с цел да доближи до орбитата си самичък и колкото повече икономисва, толкоз повече ще може да употребява това гориво за осъществяване на измервания. За влизането му в орбита ще му трябват 29 дни. Този телескоп е вярата и фантазията на над 10 хиляди души от 17 разнообразни страни “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР