След много дълъг период на непрекъснато свиване на разходите за

...
След много дълъг период на непрекъснато свиване на разходите за
Коментари Харесай

На Западния фронт нещо ново: Европа започва ударни инвестиции в отбраната си


След доста дълъг интервал на непрестанно стесняване на разноските за защита, Европа е на път да направи исторически завой по тематиката. Войната в Украйна разсъни опасенията, че остарелият континент, като място с висок стандарт на живот и демократични институции, е слаб военно и това би трябвало да се промени.

Пред " 120 минути " приказва Кръстьо Преславски - заместник-началник на отдел " Европейски фонд за защита " към генерална дирекция " Отбранителна промишленост и Космос " на Европейската комисия.

- Доста динамична седмица беше тук. Имаше среща на Европейски Съюз, Украйна, Русия, стана ясно, че немски танкове ще потеглят към фронта в Украйна. Френско въоръжение, защитно въоръжение, което е шведско произвеждане. Май, в случай че Европа реши, има кой да създаде детайли за сигурността на континента?

- Разбира се, европейската отбранителна промишленост е една от водещите в света. В нея има своето почтено присъединяване и българската отбранителна промишленост. Ако ми позволите обаче да стартира с по-голямата картина, като обикновено, българите, а и освен българите, европейците свързваме Европа с мир, план за мир. Но Европа е рожба на войната. Ражда се след Втората международна война, когато генерации мъдри политици и европейци, задоволително европейци, поддържат края на войната не посредством още войни, а посредством продан – човешки продан. Това е Европейски Съюз – свободно придвижване на хора, което в България, съгласно Евробарометър множеството хора свързват с Европа – свободната опция да учат в чужбина. Това направи войната в Европа невъзможна, немислима.

- А и този блян към мир някак оказа помощ за всичко това – икономическите достижения, високият стандарт. Това да не би трябвало да милиарди за защита. Но може би до този миг.

- Абсолютно. За страдание, непровокираната съветска експанзия в Украйна беше вик за пробуждане. Всички ние осъзнахме, че мирът не е даденост. Съвсем покрай България, всекидневно четем вести, които единствено преди година мислехме, че са невъзможни - ракета от звук и половина да падне в жилищен квартал, това е всекидневие в нашите вести. И това е историческият миг, които споменахте, сега следим първите стъпки на Европейски Съюз да стане европийски съюз за защита. Какво имам поради – първи стъпки съответно в региона, в която аз работя в Европейска комисия – в две съответни насоки. Първо, взаимни планове за научно-изследователска активност в региона на защитата, и второ – в действителност революционна стъпка – имаме хрумвания за общо, взаимно пазаруване на отбранителни качества. Това нарастване на бюджета за защита, знаете скоро Макрон разгласи във Франция, от 100 милиарда евро сега. Всички страни усилват своите, след години недофинансиране, би трябвало да признаем. В момента главното предизвикателство е този исторически миг да се употребява мъдро. Да влагаме повече интелигентно, а не всяка страна да влага настрана в платформи, които се дублират, които не са, както споделят военните, интероперабилни - да могат да приказват между тях, да работят дружно. Трябва да влагаме мъдро, което значи да влагаме дружно.

- Знаете ли, казвайки това се сещам, че и Германия, и Франция подписаха общо съглашение напълно неотдавна, за построяването на ново потомство изтребител. Надали всяка страна ще би трябвало да построява или да купува обособени изтребители. Но вие имате поради, че те ще създадат това. Къде е ролята на дребни страни като България? Те включват ли се в тези планове?

- Ние имаме забавни нишови с особености. Естествено България в никакъв случай няма да създаде сама изтребител от последващо потомство или системата от системи, които ще са последващо потомство изтребители или каквато и да е друга техника, танкове или по-прозаични неща, които избавят човешки живот, като медицински ограничения или като камуфлаж, който защищава, който защищава бойците, или неща, които обикновено опазват нашия живот. Ние участваме в 9 плана в разнообразни области, за които е забавно, че това са нетипични за отбранителната промишленост области – киберсигурност, България е доста мощен ИТ сектор; задачата на Европейска комисия е да откри тези играчи – компании, научноизследователски организации във всички елементи на Европа, – освен в огромните страни, освен огромния бизнес – Airbus, Nexter и така нататък И ние сполучливо участваме в области киберсигурност, в планове, свързани с енергийна успеваемост, в планове, свързани с подводни действия. Няма да ви изненада, че имаме присъединяване на Военноморската академия във Варна. За пръв път имаме план, който се координира от български участник – институтът по защита " Лазаров " има план, който се координира от български участник, в който вземат участие водещи звена, като белгийската кралска военна академия, френски институти и водещи европейски производители.

- В България, казвайки това, ИТ промишлеността е в действителност мощно развита – тук са някои от фирмите, които вършат софтуера за някои от най-разпространените или най-скъпите коли в света. В България също се създава самолетен програмен продукт. Има ли планове, свързани с произвеждане на различен вид програмен продукт за отбранителна промишленост – самолети, танкове?

- Абсолютно. Цялата идеология на Европейския фонд за защита е да включва участници в икономическия живот, които обичайно не са взели участие в отбранителната индустрия, да употребяват ясната експертиза. Знаете, че нормално дребните компании са новаторските и по тази причина имаме избран фокус върху дребни и междинни предприятия. Всички компании от ИТ бранша могат да потърсят Европейски фонд за защита в Google, с цел да видят какви благоприятни условия за финансиране има. Вече огромен брой български компании вземат участие в такива планове с водещи европейски компании, с водещи европейски научно-изследователски институции и няма причина те да не бъдат повече и повече.

- Ако зависеше от Вас, кой етикет за България тук бихте премахнали? Кой етикет се употребява несправедливо по адрес на България?

- Няма да ви кажа етикет, ще кажа нещо, което желая да се вижда повече. Искам да се вижда повече упоритостта на България да се промени и да се модернизира, употребявайки опциите, които Европейски Съюз дава, в това число Европейския фонда за защита, опциите, които НАТО дава. Тук имаме прелестна композиция, 4 в 1: имаме инвестиция в промишлеността, високопроизводствена, високотехнологична, която дава високоплатени работни места, т.е. може да запазим нашите фрагменти, нашите инженери, научни служащи. Второ – имаме целия ъгъл с човешки запаси. Ще има от ден на ден вложения в отбранителната промишлеността. Ако България употребява европейските средства и се кооперира с водещите производители, българските инженери ще останат в България. Те ще имат мотивацията, опцията да останат и да създават бъдещите платформи в региона на киберсигурност, в региона на Космоса и така нататък Имаме връзка и със сигурността, несъмнено, тъй като крайният артикул от всичката тази активност е това, че ще произведем бъдещи платформи, които ще разрешат на европейските въоръжени сили, в това число на България, да пазят войната надалеч от нашите домове.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР