След месеци на напрежение по оста МРРБ - строителен бранш,

...
След месеци на напрежение по оста МРРБ - строителен бранш,
Коментари Харесай

Комитова и строителите заровиха томахавките, набелязаха общи цели

След месеци на напрежение по оста Министерство на регионалното развитие - строителен отрасъл, наподобява че проблемите, или най-малко болшинството от тях, вървят към разрешаване . Това оповестиха на брифинг министър Виолета Комитова и ръководителят на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев . Това е първата среща сред ръководителя на районното ведомство и представителите на строителния бранш от встъпването в служба на служебното държавно управление.

" Безкрайно сме признателни на арх. Комитова и целият й екип, тъй като това е първият път, когато цялото управление на Министерство на регионалното развитие идва тук при нас . Разгледахме много въпроси и съвпадения по доста от нещата, които обсъждаме. Разбира се, имаме и разлики, само че те са по-малко ", сподели шефът на строителната камара.

" Имахме доста дълъг дневен ред, обсъдихме доста въпроси, които касаят целия строителен отрасъл. По доста от тях мислим еднообразно ", добави на собствен ред Комитова.

Припомняме, че при започване на октомври от Камарата на строителите желаеха оставката на Комитова, подкрепяйки сътрудниците си от Браншова камара " Пътища ". Сега обаче, отговори на въпрос на News.bg инж. Терзиев, това към този момент не стои на дневен ред , а в противен случай - браншът ще се радва да продължи ползотворното си съдействие с районния министър.

От ден първи от идването на власт на служебното управление на Министерство на регионалното развитие главен мотив за опълчване сред министерството и строителите е така наречен процедура по инженеринг, т.е. когато проектантът и изпълнителят са едно и също лице. Докато строителите упорстват, че това е изцяло законна и световнопризната процедура, Комитова неведнъж показва воля си да забрани инженеринга при всички планове, касаещи даже и лев държавно финансиране.

" Един от въпросите, които преглеждахме, бе тъкмо този. Имаме някакви разминавания, само че считаме, че може да се откри рационален метод ", отговори на въпрос на медията ни инж. Терзиев.

И в конкретика - една от тематиките, по които е имало най-голямо стиковане на позициите, са били непрестанно повишаващите се цени в строителството , дължащи се на внезапния скок на разноските за материали, превоз, електрическа енергия. Много обекти, предоставени от страната, стоят незавършени точно заради обстоятелството, че действителната им стойност е надвишила с доста плануваните средства. " Най-лошото строителство е незавършеното строителство ", отсече Комитова.

От сектора поемат ангажимент до 2-3 седмици да показват на страната прецизен доклад за разноските на всеки един обект с държавно финансиране .

Други тематики, по които има консенсус - явен проект за разходването на милионите, предстоящи от Плана за възобновяване и резистентност, както и битката с противозаконното строителство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР