След като замени заплахите от ядрена война с дипломатическа любезност,

...
След като замени заплахите от ядрена война с дипломатическа любезност,
Коментари Харесай

За месеци Ким Чен-ун преживя дипломатическа пълна промяна

След като размени заканите от нуклеарна война с дипломатическа вежливост, севернокорейският водач Сим Чен-ун за няколко месеца се оказа умел пълководец в интернационалните връзки.

Резкият му завой след 1 януари - когато за всеобща изненада разгласи присъединяване на Пхенян на олимпийските игри в Южна Корея, наподобява като изваден от севернокорейски справочник по сполучлива дипломация, припомнят специалисти. Но без подозрение невижданото си въздействие на интернационалната сцена властелинът на Пхенян дължи и на импулсивността и непредсказуемостта на американския президент, изясняват те.

След години на напрежение, обвързвано с ракетните и нуклеарните опити на Пхенян, които слагат континенталната американска територия в обсега на на севернокорейските бойни глави, Ким Чен-ун разгласи, е дългият му поход към атомно оръжие е приключен и стартира отваряне към света, като разреши извънредно разведряване.

Първо деяние: Ким Чен-ун стисна на 1 януари ръката, която му подаде южнокорейският президент Мун Дже-ин, определен през предходната година, застъпвайки се за разговор. Обстановката беше идеална, месец преди олимпийските игри в Юга, които Сеул показа тъкмо като " игри за мир ". Второ деяние: Ким се възползва от опцията да направи нещо, което в никакъв случай не си беше правил труда да прави от идването си на власт в края на 2011 година, и

отдаде дължимото на китайския си настойник.

След третото деяние и извънредно рядката среща с президента Мун в края на април, тридесетгодишният водач се приготвя за четвърто деяние, историческа среща на върха идния вторник в Сингапур с Доналд Тръмп. " Всичко това беше авансово премислено ", счита Ким Хьон-ук, учител в националната дипломатическа академия в Сеул. " Ким знаеше, че като стартира с възобновяване на междукорейските връзки, ще си отвори пътя към диалози със Съединени американски щати и ще върне Китай в играта ".

След севернокорейските закани за нуклеарен апокалипсис и размяната на обиди с Доналд Тръмп, Ким Чен-ун възвърне репутацията си на цивилизован общественик, който е занимателен и слуша деликатно на срещите си с Мун или с китайския президент Си Цзинпин.

Паралелно той умножи жестовете на благосклонност - освобождението на американски пандизчии, демонтирането на полигона за нуклеарни опити или мораториума върху изстрелването на ракети - които ще може да подсети, щом пристигна моментът, при положение на дипломатически неуспех.

Севернокорейският водач показва прочут гений да " изправя едни против други районните играчи ", отбелязва Джун Пак, някогашна служителка на Централно разузнавателно управление на САЩ, в този момент откривател в института " Брукингс ", и той " вижда Пекин като основна противогежест и евентуално като застрахователна лавица пред Съединени американски щати ".

Еволюцията е радикална за водач, който за шест години в никакъв случай не е напускал Северна Корея,

нито се е срещал с задграничен държавен глава.

Отсега нататък той ще впрегне всичко в дипломацията: през последните месеци на два пъти се срещна с Мун и Си и изпрати емисари във Вашингтон, град, който преди този момент обещаваше да трансформира в пепелище.

Към Пекин неговият метод е " типичен образец за уравновесена дипломация ", съгласно Гу Каб-у, учител в университета за севернокорейски проучвания в Сеул. " Той стига до Вашингтон през Пекин и Сеул ", показва Гу. За дребна страна това е най-ефективният метод да усили дипломатическото си въздействие ".

Може би обаче точно Доналд Тръмп, без да си дава сметка, разреши на севернокорейския водач да покаже дипломатическите си умения. Защото срещата на върха в Сингапур е резултат на спонтанността на американския президент, който беше приел, без да се допита до съветниците си, севернокорейската покана, предадена от Юга.

И когато Тръмп ненадейно се отметна с писмо, с което анулира срещата, Мун и Ким се видяха на четири очи за повторно за няколко седмици и се появиха нови фотоси, свидетелстващи за междукорейското другарство.
След броени дни Доналд Тръмп анулира анулирането.

" Ким се възползва от съвършено съвпадане ",

счита Гу. " Всичко това щеше да е невероятно, в случай че Мун Дже-ин, Доналд Тръмп и Ким Чен-ун не бяха в единодушие ".

По принцип, нищо не разрешава да си представяме споразумяване на щекотливото нуклеарно досие, защото Вашингтон и Пхенян наподобяват отдалечени на светлинни години един от различен по основния въпрос за денуклеаризацията.
Според специалистите обаче севернокорейската дипломатическа тактика ще би трябвало също по този начин да не допусне повтаряне на американската акция на напън против Пхенян при положение, че в Сингапур нещата отидат на зле.

Защото в случай че срещата на върха се провали, Ким Чен-ун по-скоро ще продължи своята атака с сексапил, в сравнение с да възобнови ракетните тествания, счита Го Мьон-хьон, специалист от института за политически проучвания " Асан ".
" В случай на крах, Южна Корея и Китай ще би трябвало да имат опция да продължат да поддържат Северна Корея в дипломатически проект ", разяснява той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР