След като Ухан беше изолиран от света, известната китайска писателка

...
След като Ухан беше изолиран от света, известната китайска писателка
Коментари Харесай

Смъртни заплахи за китайска писателка, решила да разкаже историята на Ухан и коронавируса

След като Ухан беше изолиран от света, известната китайска писателка Фанг Фанг стартира да написа онлайн дневник за нещастието с ковид, която се разиграва в родния ѝ град. Написаното притегли десетки милиони читатели, само че в този момент, когато следва да бъде оповестено в чужбина на няколко езика, тя е изправена пред националистически реакции в родината си, написа БГНЕС, базирайки се на Агенция Франс Прес.
Според критиците, 64-годишната писателка, който през 2010 година е удостоена с най-престижната литературна премия в Китай, дава спомагателни козове в ръцете на тези страни, които нападат Пекин по повод оправянето с пандемията.
Фанг стартира да документира живота в 11-милионния Ухан, откакто беше подложен под невиждана обсада на 23 януари поради появяването и разпространяването на COVID-19. Докато управляващите обезверено се борят да предотвратят заболяването да се популяризира в цялата страна, тя написа за страховете, гнева и вярата на жителите на индустриалния център по време на изолацията.
В записките си писателката споделя за празното езеро в града и за " пустата и спокойна водна простор ". Тя разказва жителите, които си оказват помощ взаимно, и елементарното наслаждение от слънцето, осветяващо стаята ѝ.
В същото време Фанг визира и политически чувствителни тематики като пренаселените лечебни заведения, които отхвърлят да одобряват пациенти, дефицита на защитни маски и гибелта на околните.
" Един другар доктор ми сподели: в действителност ние, лекарите, от известно време знаем, че заболяването се предава от човек на човек. Съобщихме за това на началниците си, само че все пак никой не предизвести хората ", написа в писателката.
Смъртни закани
Читателите се хвърлиха да четат онлайн дневника, с цел да получат нецензурирана информация от Ухан в ръководената от комунистите страна, в която липсват самостоятелни медии, написа Агенция Франс Прес.
Някои от потребителите в обществените медии, обаче, се обърнаха против създателя, изключително откакто сред Китай и Съединени американски щати напрежението се изостри още веднъж и Вашингтон упрекна Пекин в липса на бистрота при започване на разпространяването на заболяването, което е коствало загубата на скъпо време в международен мащаб.
" Браво, Фанг Фанг! Давате оръжие в ръцете на западните страни против Китай ", гласи една от изявленията в китайската платформа Weibo.
Критиците на Фанг Фанг я упрекват, че е посочила " подлата си природа " и че печели пари на гърба на хиляди жертви на вируса.
Писателката написа, че е жертва на " кибертормоз " от страна на националистите в страната си. В изявление за китайския седмичник Caixin авторката съобщи, че е получила закани за ликвидиране и че домашният ѝ адрес е оповестен в мрежата.
Американското издателство HarperCollins ще пусне през юни на пазара книгата с късото заглавие " Дневникът на Ухан ". На своя уеб страница то разгласява коментар, в който се споделя, че " страшната действителност на тази опустошителна обстановка кара Фанг Фанг самоуверено да се изрича против обществената неправда, корупцията, злоупотребите и систематичните политически проблеми, които попречват реакцията по време на епидемията ". Според издателя, книгата съчетава " злокобното и дистопичното " и дава " неповторим взор върху живота в пандиза в една властническа нация ".
Още: " Истина или неистина: Китайската комунистическа партия е основала и е отговорна за ковид "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР