След като тази седмица се разбра за атака срещу информационната

...
След като тази седмица се разбра за атака срещу информационната
Коментари Харесай

Борисов иска хакерите да се привлекат на работа в държавната администрация

След като тази седмица се разбра за офанзива против осведомителната система на Национална агенция за приходите, осъществена в края на юни, преди съвещанието на държавното управление през днешния ден министър председателят Бойко Борисов разгласи, че хакерите би трябвало да бъдат привлечени на работа за страната. Засега ръководещите показват случилото се като хакерска офанзива. В резултат в понеделник медии получиха мейли с линк за събаряне на файлове, в които се оказаха достоверни персонални данни на жители и такива на компании.

" Хакерите би трябвало да се привлекат да работят за страната, тъй като те са неповторими мозъци ", разгласи министър председателят при започване на държавното съвещание, представен от организация " Фокус ".

" Имаме същински вълшебници. Много млади и кадърни. Вчера задържахме един от хората. Той в случай че работи за страната. Просто неповторими мозъци имаме ", означи той. По-рано тази заран се разбра, че във вторник следобяд е задържан 20-годишен чиновник на компания за кибер сигурност, за който се счита, че е съпричастен на офанзивата. Повече за това четете тук.

" Много е значимо за такива деца да имаме опция да им заплащане повече, с цел да ги употребяват службите и ние самите, с цел да не ни нанасят такива вреди и по-късно да им се повдигат обвинявания, а да ги притеглим в интерес на страната ", разяснява още Борисов, макара все още да не е известно дали арестуваният е единственият участник в пробива.

" Просто вълшебници. Невероятни качества ", продължава с възхищението си министър председателят. В коментар на случилото се представителят на Националната организация за приходите Росен Бъчваров разяснява в ефира на Би Ти Ви тази заран, че заплатите на чиновниците, отговарящи за сигурността на осведомителните системи в държавната администрация, не са единственият аспект на въпроса, а и поддръжката и модернизацията на системите.

От своя страна министър председателят твърди, че макар ниските заплати " имаме чиновници, които се борят против сходни офанзиви ".

Обясни държанието на хакерите с бунтарство. " Това е един тип бунтарско, да докажеш, че можеш да преодолееш системите. С това доказваш, че уменията са ти надраснали, това което киберзащитите имат. Съжалявам за политическите субекти, които чакат единствено нещо да се случи, с цел да вършат мнения. Над 114 услуги прави Национална агенция за приходите. Тя е отворена система, с цел да улесняват жителите – да се подават заявления ", уточни той. Снощи в телевизионния ефир министърът на финансите Владислав Горанов, под чието управление е Националната организация за приходите, разгласи, че този пробив е нямало да е реалност, в случай че организацията не предложила електронни услуги. Повече от коментара му четете тук.

Премиерът заключи, че подготовката на учениците в страната по компютърни умения е на международно равнище.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (19)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР