След като страната ни плавно влиза в нова вълна на

...
След като страната ни плавно влиза в нова вълна на
Коментари Харесай

Засилен интерес към четвъртата ваксина срещу COVID-19 в Пловдив

След като страната ни гладко влиза в нова вълна на COVID-19, лекарите в Пловдив регистрират засилен интерес към слагането на четвърта ваксина.

Десетки са искащите да се ваксинират в Регионалната здравна ревизия. Втори бустер против ковид може да се сложи и в три лечебни заведения в града, както и при фамилните лекари.

След месеци на нулев интерес, пред РЗИ в Пловдив още веднъж има опашки за ваксини. Само за десетина дни са сложени стотици бустерни дози.

Интересът към слагането на първите две дози обаче остава слаб.

" Единични са хората, които идват за първа игла ", съобщи доктор Илия Аролски от РЗИ-Пловдив.

" Преди четвъртата доза е имало дни, в които се имунизират не повече от двама-трима до пет индивида най-много ", добави доктор Милена Панайотова, шеф отдел " Противоепидемичен надзор " РЗИ-Пловдив.

В общинската болница " Свети Мина " резервират имунизационния си кабинет, макар че сега не се получава възнаграждение за имунизациите против ковид от Здравната каса.

" Този път няма да бъде платено, в действителност бюджетът на опазване на здравето е стеснен, само че въпреки всичко болничното заведение има и обществена активност. Очакваме да бъдем снабдени с ваксини от РЗИ и започваме ", добави проф. Петър Петров от МБАЛ " Свети Мина " - Пловдив.

В момента приети в болница пациенти има в три лечебни заведения в Пловдив, Карлово и Асеновград, само че главната част от случаите на ковид са на домашно лекуване.

" За момента ние даже сме под междинната заболеваемост за страната, само че всеки ден се усилва ", сподели още доктор Милена Панайотова, шеф отдел " Противоепидемичен надзор " РЗИ-Пловдив.

В града и региона има обезпечени задоволително болнични кревати, а в имунизационните центрове разполагат с всички типове ваксини.

Автор: Галена Паскова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР