След като се застъпиха за Иван Гешев във всички досегашни

...
След като се застъпиха за Иван Гешев във всички досегашни
Коментари Харесай

Следователите поискаха президентът да назначи Гешев „в разумни срокове”

След като се застъпиха за Иван Гешев във всички досегашни стадии от процедурата му за избор за основен прокурор, от Камарата на следователите в България излязоха с ново писмо в поддръжка на бъдещия Обвинител №1. Този път мотив е тежкият спор във Висшия правосъден съвет, който се организира преди болшинството в кадровия орган още веднъж да гласоподава в поддръжка на Гешев.

Опозицията в съвета призоваваше за нова процедура, в която любимецът на прокурорската гилдия да не се състезава самичък със себе си, като дебатът се движеше на ръба на положителния звук, а един от членовете на Висш съдебен съвет – Атанаска Дишева, по-късно се оплака, че определеният за основен прокурор завоалирано я е заплашил с завършек на магистратската ѝ кариера.
Атанаска Дишева: Искам Конституционен съд да пояснява повторното гласоподаване на Висш съдебен съвет за основен прокурор „ Погрешно е да ме слагат в нечий лагер, тъй като имаме подобие в тълкуването на закона ”, съобщи съдията
Според следователите, обаче, казусът на тази „ обществена, транспарантна и извършена напълно съгласно условията на закона” процедура е в това, че фокусът се изместил от „ професионалните качества на господин Иван Гешев към политически дебат”.
64 съдии от цялата страна желаят дисциплинарно произвеждане против Иван Гешев В отворено писмо те декларират, че Гешев нарушава Кодекса за етично държание на българските магистрати
„ В хода на цялата процедура на всеки от членовете на съвета, както и на жители и организации, беше предоставена опцията да изразят мнението си за претендента за основен прокурор и неговата идея. Именно от тази си опция се възползваха и уважаваните от нас госпожа Дишева (която призна, че се е почувствала застрашена от Гешев-б.р.), госпожа Керелска и господин Панов. Считаме, че езикът на лична и институционална борба нагнетяват напрежение в правосъдната система и са в явна щета на институциите в страната и на гражданското общество”, пишат от КСБ.
Избор от втория път: Висш съдебен съвет прегласува кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор (ОБЗОР) Два митинга и засилено полицейско наличие по време на дебатите
В отвореното си писмо следователите заявяват, че са срещу „ продължаващия политически напън, в това число с заявления и отворени писма”. Освен това в адресираното си до президента писмо показват упованието си процедурата за назначение на Гешев да завърши „ в рационални периоди с оглед стабилността и успеваемостта на правосъдната система”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР