След като Русия предприе инвазия в Украйна на 24 февруари

...
След като Русия предприе инвазия в Украйна на 24 февруари
Коментари Харесай

Китай следи внимателно Украйна заради тайванския въпрос

След като Русия предприе инвазия в Украйна на 24 февруари рано сутринта, доста наблюдаващи се запитаха дали Китай няма да се изкуши да опита да откри надзор над Тайван - либерален самоуправляващ се остров, който счита за своя отделила се провинция (б. авт.: Гражданската война в Китай приключва през 1949 година с победа на комунистическата партия, а националистите бягат в Тайван). Направен беше паралел сред съветските дейности и претенциите на Пекин, отбелязва Дойче веле.

Това не е инцидентно. Макар че Тайван и Украйна в доста връзки са разнообразни, сред тях постоянно се прави съпоставяне като съюзени със Съединените щати демокрации, към които имат искания властнически сили, разяснява организация Блумбърг.

В навечерието на, по думите му, "специалната военна интервенция " в Украйна, президентът на Русия Владимир Путин посети Пекин при започване на февруари за откриването на зимните олимпийски игри в Пекин. Путин и китайският му сътрудник Си Цзинпин демонстрираха близко партньорство, обявявайки "отношения от нов вид " сред двете огромни източни властнически сили, отправящи през последните години все по-ясно предизвикателство към преобладаващата позиция на водения от Съединени американски щати либерален Запад в интернационалните връзки.

Китайската публична позиция за спора остава двусмислена, разяснява Дойче веле. Говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин многозначително сподели, че в Украйна има "ситуация ", само че не и съветска инвазия. "Тайван не е Украйна ", акцентира тя, само че в това време повтори позицията на комунистически Китай, че островът е "неотменима част от територията " му.

Независимо от отричанията на формален Пекин, управляващите в Тайпе наблюдават развитията в Украйна с безпокойствие . Китайската национална република (КНР) от дълго време претендира за суверенитет над острова и се е зарекла да откри един ден надзор над него, в случай че е належащо, със мощ, отбелязва Дойче веле.

will not impose unilateral sanctions on, said Chinese Foreign Ministry spokesperson Hua Chunying, adding that China is always against any unlawful unilateral sanctions.
— CGTN (@CGTNOfficial)
Притесненията бяха изключително мощни през първите дни от войната , когато обстановката изглеждаше доста неразбираема. Сега, когато упованията на някои политици и специалисти за бърза съветска победа не се оправдаха, а украинските сили оказват изненадващо мощна опозиция, наподобява доста по-малко евентуално Китай да предприеме опит да превземе Тайван със мощ.

Пекин безспорно следи деликатно развитията в Украйна. Преди съветската инвазия представители на американското държавно управление предупреждаваха, че Китай може да види комфортен миг за евентуална офанзива против Тайван. Още повече че през последните години китайските въоръжени сили бързо набират мощност и усилиха наличието си към острова. Веднага след съветското навлизане представители на китайските управляващи направиха войнствени изказвания. Генералният консул на Китай в японския град Осака Сюей Цзян да вземем за пример видя "важен урок " за Тайван, че "слабият в никакъв случай не би трябвало да бъде толкоз малоумен, че да се бие със мощния ", отбелязва Блумбърг.

Китайската позиция за спора обаче се трансформира със събитията на терен. Две седмици по-късно, войната на Владимир Путин наподобява повече като "спирачка ", в сравнение с като "пътна карта " пред Си Цзинпин, разяснява Блумбърг.

Агенцията добавя, че опитът на Русия до момента в Украйна обаче навежда на мисълта, че превъзходството в огнева мощност единствено по себе си няма да е задоволително, с цел да подсигурява бърза победа с минимални загуби .

Така както Москва целеше да в профил за броени дни украинския президент Володимир Зеленски, китайски анализатори постоянно приказват за бърза победа против Тайван. Сега освен, че тези изказвания са сложени под въпрос, само че и Пекин следи ненадейно гневната реакция на интернационалната общественост, бързото сближение на Запада и налагането на невиждани стопански наказания на Русия. Освен това Си Цзинпин, който даде поръчка да остане отпред на Китай за неустановен интервал от време, знае какъв брой висока би била "цената на неуспеха, в това число за персоналната му орис ", разяснява някогашният дипломат на Съединени американски щати в Пекин Уинстън Лорд, представен от Блумбърг.

Американският институт за мир, федерална институция, написа в собствен разбор, че въпреки да е изкушаващо да се вършат паралели, "Китай не е Русия. И Тайван не е Украйна. "

За разлика от Русия на Владимир Путин, която изпрати свои войски в редица страни, в това число Грузия, Сирия и Украйна, Китай на Си Цзинпин се въздържа от огромни бойни интервенции и намеси в чужбина. В контрастност с агресивното държание на съветския президент, китайският му сътрудник, най-малко към този момент, се пробва да си построи имидж на общественик на световната сцена. И до момента в който Си предлага "взаимноизгодни решения " и амбициозни капиталови и търговски планове, отразяващи превръщането на Китай в световна политическа и икономическа суперсила, то Путин не направи действителен опит да предложи опция на световната лидерска роля на Съединените щати, отбелязва Американският институт за мир.

Meeting with President of China Xi Jinping: trade and economic cooperation, countering COVID-19, opening of the Olympics
— President of Russia (@KremlinRussia_E)
Освен това, макар открояващите се паралели, Тайван и Украйна са в друга обстановка . Фактът, че някогашната руска република не е член на НАТО, съвсем несъмнено е бил решителен фактор за решението на Путин да я нападне, още повече че Байдън съобщи обществено, че Съединени американски щати няма да изпратят войски, с цел да й оказват помощ. В контрастност, Си Цзинпин и неговите сътрудници от Политбюро на Китайската комунистическа партия са уверени, че Тайван има решителната поддръжка на най-способните въоръжени сили в света, разяснява Американският институт за мир.

През октомври Байдън разгласи, че Съединените щати ще защитят Тайван , в случай че бъде атакуван от Китай, написа Би Би Си. Тайванските въоръжени сили също по този начин непрестанно усъвършенстват своята боеспособност благодарение на сътрудници като Вашингтон. Освен това, до момента в който Украйна има дълга сухоземна граница с Русия, то Тайванският пролив, необятен над 160 километра, е естествена преграда сред континентален Китай и острова, отбелязва Ройтерс.

Лев Нахман от центъра Феърбанк за китайския проучвания към Харвардския университет разяснява пред Дойче веле, че "Китай желае да си остави известно дипломатическо пространство " за маневриране , "така че хората да не чакат безусловно, че (той) ще се държи по същия нападателен метод като Русия, най-малко в кратковременен проект ". Ако Пекин реши, че е настъпил моментът да си вземе назад Тайван, китайските водачи "няма да работят по същия метод като " съветското управление, предвижда Нахман.

Китай постоянно се се показа за "отговорна световна мощ " , показвайки, че за него е по-важно, в сравнение с за Русия, да не бъде считан за страна парий, отбелязва Блумбърг. Освен това втората стопанска система в света е основен систематичен фактор в редица браншове и снабдителни вериги, за разлика от Русия, която изнася главно нефт и газ.

Предприемането на военни дейности в близко бъдеще ще подкопае вътрешнополитическите цели на Си да трансформира Китай във "велика социалистическа съвременна страна " доникъде на този век , разяснява Блумбърг. Китайският президент се е съсредоточил върху постигането на "общ разцвет " на фона на забавянето на националния стопански напредък, отбелязва организацията и цитира думите му, че "времето и инерцията " са на страната на Китай за "повторно обединяване " с Тайван по кротичък път.

Експерти чакат разрушенията и жертвите в Украйна да засилят апелите за спокойно решение на тайванския въпро с. "Когато стартира борба, всичко става доста комплицирано и непредсказуемо, и нещата се трансформират по непредвидени способи ", сподели за организация Блумбърг Ни Лъсьон - основан в Шанхай академик, който постоянно написа за китайската военна тактика.

Освен това въоръжените сили на Тайван са в нараснала подготвеност от началото на съветската инвазия , въпреки да не са съобщили за каквато и да било необикновена китайска военна интензивност, отбелязва Ройтерс. Тайванската президентка Цай Ингвен стартира концепцията за "асиметрична война ", а държавният консултант Ма Чънкун уточни триумфите на Украйна в това отношение с мобилни оръжия и преносими сили.

Както и обаче да се развие руско-украинският спор, суверенитетът над Тайван си остава дълготрайна стратегическа цел на Китай . "Тайван рано или късно ще се върне в предгръдката на родината ", съобщи китайският министър на външните работи Ван И на годишната сесия на Народното събрание този месец в Пекин.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР