След като Русия нахлу в Украйна през февруари, глобалните вериги

...
След като Русия нахлу в Украйна през февруари, глобалните вериги
Коментари Харесай

Войната в Украйна задълбочи кризата в най-бедните африкански страни

След като Русия нахлу в Украйна през февруари, световните вериги за доставки бяха тежко нарушени и цената на строителните материали, горивото и храната набъбнаха в Западна Африка, предава Ройтерс.

Ситуацията е доста тежка на юг от Сахара, където разнообразни благотворителни планове са застрашени от последствията от войната в Украйна, което евентуално излага на риск милиони животи.

Хуманитарните организации, които към този момент срещнаха компликации поради нараствания на цените по време на пандемията, споделят, че рецесията в Европа е влошила нещата. Дори цената на животоспасяващите лечебни храни за недохранени деца се е повишила.

Утежнявайки казуса, някои страни-донори са отклонили държавната помощ от най-тежко засегнатите страни в Африка, за подкрепяне на повече от шестте милиона бежанци, избягали от боевете в Украйна .

Дания съобщи през март, че понижава на половина помощта си за Буркина Фасо тази година с цел да я пренасочи за настаняване на украински бежанци. Помощите за Мали също са намалели с 40 %. Сложна е обстановката и в Судан, изключително в южните му регион.

Швеция също по този начин съобщи, че възнамерява да отклони 1 милиард $ от бюджета си за помощ, с цел да помогне за покриване на разноските за приемане на украински бежанци.

" Действие против глада ", благотворителна организация, оперираща в цяла Африка, отбелязва, че цената на хранителни артикули като ориз, олио и захар се е повишила с 20% до 30% през последната година, което автоматизирано значи понижаване на доставките със същия размер.
 Гутериш: Войната утежнява международната продоволствена рецесия
Гутериш: Войната утежнява международната продоволствена рецесия

Милиони са тласкани към апетит, в случай че Русия не вземе ограничения

Проблемът не се лимитира единствено до Африка. Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации (WFP) изхранва 13 милиона души на месец в Йемен , където стопанската система е разрушена от гражданската война, само че е понижила дажбите за 8 милиона от тях от януари.

Може да се наложи Програмата да направи и спомагателни съкращения, откакто бяха събрани единствено една четвърт от двата милиарда $, от които се нуждае за Йемен тази година от интернационалните донори.

" Взимаме храна от бедните и храним гладните ", сподели Ричард Рейгън, представител на WFP в Йемен.

Конфликтите в Етиопия, Сомалия, Демократична република Конго и района на Сахел принудиха милиони да изоставен домовете си. Близо половин милиард души живеят в последна беднотия, съгласно Световната банка.

Западна Африка е изправена пред невиждан дефицит на храна , който заплашва близо 40 милиона души, дължащ се частично от сушата и въздействието на войната в Украйна върху цените и доставките на храни.

Здравни експерти и филантропични служащи споделиха, че е прекомерно рано да се реши какво тъкмо ще бъде въздействието върху общностите и може да отнеме месеци, с цел да се види какъв брой вреди ще аргументи намаляването на помощта.

УНИЦЕФ твърди, че харчи 137 милиона $ годишно за и общият й пазар се прави оценка на до 400 милиона $, само че филантропичните организации споделят, че тя става прекомерно скъпа.

През последната година цената й се е повишила с 23%, в това число нарастване от 9%, записано от началото на рецесията в Украйна, сподели за Reuters главният производител на такава храна " Нурисет ".

В писмо до клиентите през март, предупреждаващо за идно нарастване на цените, се споделя, че цената на съставките като палмово масло, мляко на прахуляк и суроватка, както и опаковките, в това число ламинат за сашетата, са се повишили внезапно. Разходите за доставка също набъбнаха. Като цяло разноските са нарастнали с 39%, оповестиха от компанията.

Увеличението тревожи УНИЦЕФ. Организацията предвижда, че цените на лечебните храни ще се покачат с 16% през идващите шест месеца поради Украйна и разстройствата от пандемията. Без в допълнение финансиране, още 600 000 деца може да останат без лекуване, се споделя през май. Ефектите към този момент се усещат, споделят филантропичните служащи.
 Повече от 1 млн. деца в Афганистан са застрашени от апетит
Повече от 1 млн. деца в Афганистан са застрашени от апетит

23 милиона души там са изправени пред остра продоволствена неустановеност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР