След като през 2021 г. се проведе виртуално, а през

...
След като през 2021 г. се проведе виртуално, а през
Коментари Харесай

CES 2023 – от безжични телевизори до виртуална реалност в колата

След като през 2021 година се организира виртуално, а през 2022 година посещаемостта беше осезаемо занижена поради противоепидемичните ограничения, през днешния ден порти отваря може би най-чаканото от години издание на ревюто за потребителска електроника - CES.

Обединявайки компании от всевъзможни мащаби – от софтуерни колоси като Samsung, Sony и LG до всевъзможни започващи предприятия, с годините форумът се трансформира във витрина за най-иновативните потребителски технологии. Тази година не прави изключение, а международните медии се надпреварват да разказват чудесата, които ще бъдат показани в Лас Вегас до края на седмицата.

Ето и къс лист на някои от най-впечатляващите устройства, които за първи път ще видят бял свят в границите на CES 2023.

Телевизорите стават безжични

Традиционно, по време на CES новите модели тв приемници са необятно застъпени. Но в случай че до неотдавна главния фокус падаше върху най-наситените цветове или най-ясното изображение, то тази година главната наклонност като че ли се трансформира по непредвиден метод.

Стартъп, наименуван Displace TV, е един от участниците, които ще показват безжични тв приемници. По този метод от компанията желаят да решат казуса с търсенето на изобретателни способи за скриване на кабели. 55-инчовият OLED екран на компанията е планиран по този начин, че да се залепва за стени или прозорци благодарение на вендузи, като вместо кабелна връзка употребява акумулатори. Смяната на каналите и регулирането на звука става посредством придвижвания на ръцете, а не посредством отдалечено.

LG също се включва в тази конкуренция. След като предходната година показа най-големият OLED тв приемник в света – 97 инча, в този момент компанията ще покаже негова безжична трансформация.

Все по-тънки и мощни преносими компютри

Компанията Alienware ще се показа на ревюто с четири нови преносимия компютър, в това число Alienware x14, който тя твърди, че е най-тънкия 14-инчов геймърски преносим компютър в света.

Снабдени с екран с резолюция 2560х1600 пиксела и периодичност на освежаване 165 Hz, този вид преносими компютри са за хора, които са подготвени да жертват малко мощ за по-изчистен дизайн.

В тъкмо противоположната посока работят от Intel. Производителят на чипове ще показа серия нови процесори от 13-о потомство, които ще зареждат голяма гама артикули и ще подобрят продуктивността на необятен кръг преносими компютри.

Новото потомство процесори на Intel поддържат система Unison, която разрешава на iPhone и Android устройствата да изпращат и получават известия от вашия компютър, както и Thunderbolt 4, който наред с други усъвършенствания ще наложи като стандарт опцията за работа с два външни 4K екрана.

Смарт устройства за хора...

Смарт часовници за следене на сърдечния темп, качеството на съня и равнищата на О2 в кръвта има доста, само че Citizen прави крачка напред със своя CZ Smart, който мери и равнищата на отмалялост и жизненост. Той даже може да ви каже какъв е вашият хронотип - т.е. дали сте нощна или ранна птица.

Това е още един знак, че производителите на смарт часовници се концентрират от ден на ден върху измерването на метода, по който сънят и стресът въздействат върху цялостното ни здравословно положение.

Друга компания - Epicore Biosystems, на собствен ред показва Connected Hydration - носимо устройство, което регистрира потта и загубата на електролити, температурата на кожата и придвижването и дава сигнали при дехидратация. Според компанията то е ориентирано към хора, работещи в тежки условия, и спортисти, които се борят с рискови горещини, като животът на батерията му е две години и половина без презареждане.

... и животни

Но умните устройства към този момент надалеч не се лимитират до хората. По време на CES 2023 френският стартъп Invoxia ще се опита да отговори на въпроса: „ Какво ли прави кучето ми у дома, до момента в който мен ме няма? “

Компанията е създала интелигентен нашийник за кучета, който следи интензивността и съня на вашия домакински любим, като изпраща данните на телефона ви. Устройството разполага също по този начин с GPS проследяващо устройство и благоприятни условия за наблюдаване на сърдечния темп.

В същото време, стартъпът Petnow си е сложил за цел да реши казуса с чипирането на домашни любимци, което в моемта е инвазивна процедура, отблъскваща доста стопани. Затова компанията основава система за идентификация на домашни любимци благодарение на биометрични данни.

Petnow употребява отпечатъци от носа на кучетата и лицево различаване на котките като способи за идентификация, а сканирането се прави от притежателите на домашни любимци благодарение на мобилен телефон.

Първият електрически автомобил на Sony

По време на CES 2023 ще могат да бъдат прегледани и последните постижения в областта на електрическите автомобили. И наред с обичайните производители, концептуални модели ще показват и компании, които до неотдавна нямаха нищо общо с този пазар.

Една от тях е Sony, която от дълго време осъзнава, че електрическите транспортни средства са огромен бизнес и желае да взе участие в тяхното развиване. Гигантът в региона на електрониката си партнира с Honda за съдаването на нова марка електрически автомобили, наречена Afeela. Но за разлика от автомобила, който Sony сподели по време на CES 2020, този път се чака компанията в действителност да дебютира на пазара. В Съединени американски щати това би трябвало да се случи през 2026 година, след което в Япония и Европа.

VW също ще показа нов електрически седан - ID7, а производители като Stellantis и BMW ще добавят картината.

Виртуални занимания в колата

Четири години след дебюта си на CES 2019 технологията за виртуална действителност в автомобила на Holoride най-сетне е подготвена да стане всеобща. Системата Retrofit ще бъде показана по време на тазгодишното издание на ревюто. Тя се инсталирате в автомобила, след което разрешава на требителите да получават достъп до VR наличието на Holoride

Устройството работи с всяка марка или модел коли, има размерите на образован представител и тежи по-малко от половин кг. Вградената батерия на Retrofit може да зарежда устройството до 14 часа.

И най-хубавото - когато пускате интерактивно видео или игра, платформата приспособява преживяването към придвижването на автомобила. Да речем, че играете игра, която включва галактически транспортен съд. Когато автомобилът форсира, това ще направи и галактическият транспортен съд.

Новини в тази посока има и от Nvidia. Компанията ще показа усъвършенстваната версия на GeForce Now - услуга за игри в облака, която разрешава стрийминг на игри на преносими компютри, телефони и други

Накратко, мощта на графичния процесор GeForce 4080 на Nvidia е ситуирана в облака, а вие се наслаждавате на доста по-слабото си устройство.

Освен това GeForce Now ще се появи и в колите. Ако автомобилът ви има екран на таблото, можете да играете, до момента в който колата е паркирана. Ако има екрани зад седалките на водача или пасажера, седящите откъм гърба могат да играят и в придвижване.

Нови джойстици и невидими тъчпадове

Геймърският контролер Concept Nyx на Dell на пръв взор наподобява на следващия джойстик за Xbox, създаден от външна компания, въпреки и с някои съвременни светлинки по него. Но той е нещо доста повече от това. Concept Nyx е екипиран с голям брой скрити входове, които усилват неведнъж функционалността му. Основната концепция - да се преодолее разликата сред геймпад и клавиатура.

В същото време, LG сподели новия си преносим компютър Gram Style. Той разполага със прикрит тъчпад, който се демонстрира, единствено когато докоснете опората за длани на преносимия компютър. Скритият тактилен тъчпад светва под пръстите ви и ви демонстрира къде да докоснете и плъзнете, с цел да навигирате по екрана.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР