След като преживя най-силното обезценяване на рублата от осем години

...
След като преживя най-силното обезценяване на рублата от осем години
Коментари Харесай

Алфа банк: Руската икономика може да се изправи пред нов инфлационен шок

След като претърпя най-силното обезценяване на рублата от осем години и внезапно ускорение на инфлацията, съветската стопанска система може да се изправи пред нов потрес през идната година, предизвестява Алфа банк.
 
Въпреки изключителното нарастване на лихвите от страна на Централната банка и строгия валутен надзор, изискващ от огромните компании да продадат съвсем всичките си доходи от експорт на фондовата борса, управляващите няма да могат да задържат рублата на сегашните равнища, предвиждат анализаторите на банката в своята " Инвестиционна тактика " за 2024 година
 
Според тяхната прогноза до края на годината курсът на $ ще се увеличи още веднъж до равнището от 100 рубли, което проби предишното лято. " Ключовият фактор за курса на рублата би трябвало да бъде търсенето на нови пазари " за съветските артикули, изяснява Алфа банк: в случай че това се случи, притокът на валутни доходи ще се усили.
 
Но към този момент с постигането на тази цел има проблеми: в края на предходната година приходите от експорт на съветската стопанска система са намалели с съвсем 30%, до $422,7 милиарда, което е най-ниското равнище от пандемията през 2020 година насам. Това дава обещание " опасности от намаляване на рублата ", които от своя страна " основават опасност от нови инфлационни шокове ", пишат анализаторите на Алфа банк.
 
Освен това, означават те, високите инфлационни упования на бизнеса, както и проектите на държавното управление за в допълнение увеличение на бюджетните разноски с 13% спрямо 2023 година, приказват в интерес на ускоряването на инфлацията.
 
Според Росстат инфлацията в Русия се стабилизира: от средата на ноември темпът на напредък на потребителските цени е към 7,5% на годишна база, макар че преди този момент се форсира шест месеца поред. Курсът на $ също е понижен с повече от 10% от пиковите стойности на октомври - над 102 рубли: през януари той падна до 87,4 рубли, а в първите дни на февруари се върна на равнища над 90 рубли.
 
Миналата година рублата загуби 26% от цената си по отношение на $, 28% по отношение на еврото, 24% по отношение на китайския юан и влезе в топ 3 на най-слабите валути на разрастващите се страни - единствено турската лира и аржентинското песо демонстрираха по-силен спад. Това докара до " инфлационно цунами " в съветската стопанска система, която към момента е сериозно подвластна от вноса: размерите й предходната година, съгласно Централната банка, доближиха предвоенните $304,4 милиарда Според Bloomberg управляващите възнамеряват да удължат изключителните ограничения в поддръжка на валутния пазар, които към момента са в действие до края на април.
 
Най-големите експортьори могат да бъдат задължени за неопределен срок да кредитират 80% от приходите си в съветски сметки и да продадат 90% от този размер на борсата.
 
Ако този непоколебим валутен надзор бъде отстранен в този момент, рублата евентуално ще се срине, съгласно Татяна Орлова, икономист в Oxford Economics: предлагането на валута още веднъж ще престане да покрива търсенето.

Източник: The Moscow Times
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР