След като остави лидера на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон в

...
След като остави лидера на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон в
Коментари Харесай

Медия: Арестът на Карлес Пучдемон в Германия не решава проблемите на Мадрид

След като остави водача на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон в ареста, немският съд ще би трябвало да дефинира до 60 дни дали в немското право съществуват закононарушения, сходни на тези, за които е упрекван в Испания, написа френският в. "Паризиен ".

Елса Артади, депутатка от партията на Пучдемон, съобщи в Twitter, че сепаратистът ще се опълчи на вероятно решение за екстрадиция, тъй като съгласно нея Испания не подсигурява обективен развой. Говорителят на немския канцлер Ангела Меркел - Щефен Зайберт обаче дефинира Испания като "демократична правова страна " и акцентира, че съдилищата на страните членки на Европейски Съюз си имат доверие, отбелязва френското издание. Той напомни също, че съгласно Мадрид Пучдемон и другите сепаратисти не са преследвани за политическите си хрумвания за самостоятелност, а за съответни нарушавания.

Испанското държавно управление се задоволи да изрази удовлетворение от новината за ареста на сепаратиста, написа в. "Паризиен ". За Мадрид директната изгода от задържането на Пучдемон е, че най-малко към този момент той ще бъде заставен да мълчи, написа английският в. "Гардиън ". Докато сепаратисткият водач беше на независимост, той можеше да употребява уменията си като публицист и пропагандист, с цел да поддържа публичния интерес към въпроса за каталунската самостоятелност.

В същото време Каталуния към момента няма държавно управление и няма особени вероятности за сформирането му. В опит да успокоят поддръжниците на Пучдемон, трите съществени сепаратистки групи насрочиха за сряда пленарно съвещание на районния парламент, на което депутатите би трябвало да подсигуряват правото му да стане президент на самостоятелния район. Елса Артади съобщи, че "трябва да работим, с цел да създадем Пучдемон същински, а не алегоричен президент ".

Колкото и да му се желае, испанският министър председател Мариано Рахой не може да разгласи каталунския въпрос за завършен, на първо място, тъй като има потребност от поддръжката на петима баски националистически депутати за приемането на бюджета на централното държавно управление, отбелязва в. "Гардиън ". Те обаче отхвърлят да го поддържат, до момента в който Мадрид не анулира действието на член 155 от испанската конституция, който задейства през октомври, с цел да поеме ръководството на Каталуния.

Действието на член 155 обаче може да бъде анулирано единствено след встъпването в служба на ново каталунско държавно управление. Изборите през декември предходната година обаче бяха извоювани от сепаратистите, заради което Каталуния продължава да бъде бодил в петата на Мадрид. Всички са съгласни, че провинцията би трябвало да образува районно държавно управление допустимо най-бързо, само че тази вероятност продължава да наподобява все толкоз далечна. Ако депутатите не съумеят да се спогодят до 22 май, ще бъдат създадени нови избори. Няма обаче гаранция, че те ще доведат до по-ясен резултат от предходните, в резултат на което Рахой може да бъде заставен да чака дълго утвърждението на бюджета си, отбелязва в. "Гардиън ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР