След като няколко дни се разпространяваше неофициалната информация за посещение

...
След като няколко дни се разпространяваше неофициалната информация за посещение
Коментари Харесай

Визитата на Зеленски в България: Какво се случи на срещите?

След като няколко дни се разпространяваше неофициалната информация за посещаване на украинския президент Володимир Зеленски у нас в последна сметка през днешния ден той идва в България. За това заяви първо министър председателят Николай Денков още сутринта. Зеленски пристигна с българския държавен аероплан, който кацна на Летище София минути след 12.00 часа. Визитата му е съпроводена с извънредно засилени ограничения за сигурност. Служители на жандармерията бяха ситуирани към постройките на Народното събрание, Министерски съвет и президентството, където се очакваше той да се срещне с премиера, президента и други представители на българските институции.

Среща с акад. Денков и вицепремиера Мария Габриел



След като организира среща в Министерския съвет с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, украинският държавен глава съобщи, че се радва да посети нашата страна.

Независима и суверенна Украйна е основна за сигурността в района и Европа, съобщи министър председателят Николай Денков.

Много е значимо, че в тази морална рецесия в Европа, България е бранител и съперник на политиката на геноцид, която Русия води против нас. Това бяха първите думи на Володимир Зеленски. Той разгласи, че детайлно е разисквана защитата и помощта, която България дава на Украйна. По думите му това е един пакет за отбрана, а не за нахлуване.

Денков сподели още, че Украйна заема значимо място във външнополитическите цели на нашата страна. Страната ни поддържа всички санкционни пакети на Русия и ще продължава да оказва помощ за подготовката на Украйна за влизането й в НАТО и Европейски Съюз, изясни министър председателят. Той уточни, че страната ни е подготвена да взе участие и в следвоенното възобновяване на Украйна.

Среща при президента Румен Радев



" Искам да изразя нашата взаимност с народа на Украйна и с жертвите от тази жестока война, която бушува и сега. Още в първия ден аз жигосах експанзията против вашата страна ", съобщи Румен Радев. Той уточни, че в първите месец България е подала ръка на хиляди жители на Украйна и доста от тях не престават да бъдат под закрилата на страната ни. Държавният ни глава съобщи, че не поддържа да се дават български въоръжения на Украйна.

Българският президент се разгласи за поредни старания за деескалация на спора, преустановяване на огъня и намиране на решение посредством дипломация. Според Радев спорът се уголемява и придобива нови измерения.

От своя страна Володимир Зеленски благодари за това, че хората в България са подслонили огромен брой украинци. Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна, само че съм уверен, че страната ми един ден ще бъде част от Европа, безапелационен беше Зеленски. Украинците би трябвало да се пазят, с цел да не пристигна войната в България, Полша или на друго място, уточни украинският президент. Според него Путин няма да се успокои, до момента в който не ги избие.

По-късно денем Денков и Габриел ще бъдат домакини на полемика с присъединяване на Зеленски, посланици, политици и представители на гражданското общество.

Към момента украинският президент Володимир Зеленски се намира в Националния исторически музей. Там той участва в открита полемика, в която вземат участие както жители, по този начин и политици и дипломати. По традиция Володимир Зеленски произнася речи пред парламентите на страните, които посещава. В България обаче тази традиция се нарушава и е заместена точно от този формат.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР