След като на 30 септември 2013 година окончателно бе спряна

...
След като на 30 септември 2013 година окончателно бе спряна
Коментари Харесай

Липсва законодателно основание за цифрово радиоразпръскване



След като на 30 септември 2013 година дефинитивно бе спряна аналоговата телевизия у нас и бяха изключени всички предаватели, с цел да се даде началото на цифровата епоха в телевизионното лъчение, през годините остава настоящ въпросът може ли да се случи това и с радиото. Ще остане ли в историята аналоговото FM  лъчение и ще бъде ли сменено с цифрово.
„ Преустановете излъчването на аналоговия сигнал за град София “, сподели преди 9 години заместник-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Георги Тодоров, когато спря аналоговите телевизионни предаватели в страната.

Аналоговото радиоразпръскване остава. През годините се вършат опити да бъде цифровизиран радиоефирът, има и искащи да създадат това. Първите пробни излъчвания за цифрово радио са осъществени през май 2017 година. Павел Костадинов и Андрей Николов получават краткотраен лиценз.

Засега цифровото радио остава единствено онлайн, сподели за БНР Андрей Николов:

Цифровото радио е най-обикновено радио, както сега стратегия „ Хоризонт “ в София излъчва на 103 мегахерца (MHz). Въпросът е, че новата технология разрешава на тези мегахерци да се излъчва не една стратегия, а 24 стратегии с 10 пъти по-високо качество, с 10 пъти по-малко харчене на ток и с 10 пъти повече отзиви, които да се показват по другите канали, за които ще има място “. 

Комисията за контролиране на известията откри процедура за социална консултация за вероятностите за прилагане на свободния честотен запас. С решението на КРС стартира процеса за действително асимилиране на съответната честотна лента и старт на от дълго време чаканото цифрово радиоразпръскване в България.

Мирослава Тодорова - шеф на Дирекция „ Управление на стеснен запас “ към КРС заяви за " Хоризонт ", че следва регулаторът да вземе решение за даване на честотен набор.

„ Като Комисия още 2008 година сме основали нужната подзаконова нормативна уредба като сме координирали интернационално нужния запас за цифрово радиоразпръскване, като по този метод сме основали условия за достъп до свободни радиочестоти за цифровизацията на ефира, само че цифровизацията на ефира - единствената причина за това е освен съществуването на честотен запас, належащо е наличие, което да се популяризира по тази цифрова платформа. И това, което е значимо да загатна, защото то сега е главната причина за това, че не е стартирало такова цифрово радиоизлъчване, е неналичието на лицензирано от Съвета за електронни медии наличие в Закона за радио и телевизия сега. Липсва наредба, която дава съображение на Съвета да издаде лицензия за цифрово наличие , поради това актуалната наредба е единствено за телевизионно такова. Има план за изменение на Закона за радио и телевизия, в който е планувано точно такава наредба, с цел да се попълни празнотата в законодателството “.
Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР