След като коалицията между ГЕРБ, Продължаваме Промяната – Демократична България“

...
След като коалицията между ГЕРБ, Продължаваме Промяната – Демократична България“
Коментари Харесай

Петър Петров: Мнозинството предвижда незаконосъобразна законодателна дейност

„ След като обединението сред ГЕРБ, „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ /ПП-ДБ/ и Движение за права и свободи С промени експресно Конституцията, под предлог за някаква правосъдна промяна и в нарушаване на самия Основен закон и на парламентарните практики, то единствено месец по-късно тя реши да прави отново стремително, промени на конституционните промени. И то забележете по какъв начин – посредством следващи промени в преходните и заключителните разпореждания на Закона за правосъдната власт /ЗСВ/; наместени някак, сякаш апропо в заключителните разпореждания на законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, който законопроект другояче залежаваше с месеци в деловодството на Народното събрание, просто тъй като с пресилени еквилибристики посочваше приложението на всякакви евродирективи. Но който законопроект в този момент отново по този начин експресно, комфортно бе изваден на дневен ред и подложен на разглеждане точно, с цел да послужи като „ ракета-носител “ на тези следващи изненадващи и още по-нескопосани конституционни промени. И по одобрена традиция за ръководещото парламентарно болшинство, тези промени бяха импортирани в последния миг – единствено 24 часа преди да бъдат прегледани в отрасловата комисия и надлежно бяха експресно признати в пленарна зала през вчерашния ден, за да няма мнения по тях и да не могат заинтригуваните страни да вземат участие, с цел да кажат за следващ път на сглобката някои „ азбучни истини “ за нейната законодателна активност. “

Така стартира декларация на Политическа партия „ Възраждане “ , прочетена от парламентарната естрада от депутата Петър Петров . Тя продължава по следния метод:

„ И по одобрена към този момент от сглобката традиция, импортираните в последния миг и признати през вчерашния ден законодателни оферти, с които преправят Конституцията, нямаха нищо общо с предмета на Законопроекта на Наказателно-процесуален кодекс, към който биват пришивани и са напълно отвън неговия обсег. Макар че на чуването на претендентите за конституционни съдии, представителят от сглобката Никола Минчев се кълнеше, че такива законодателни похвати, с които преди от ПП-ДБ се пробваха да закрият Агенция по вписванията през Закона за държавния бюджет, не било добра процедура и тя не трябвало да бъде прилагана. Да, но не, ползват я. И макар, че както на извършеното оня ден съвещание на правната комисия, по този начин и през вчерашния ден ние възразихме против разглеждането на тези оферти в законопроекта, то сглобката не се посвени безскрупулно със силата на болшинството, да гласоподава тяхното разглеждане.

Като приказваме, че сглобката през вчерашния ден промени Конституцията, през промени в закон, които нямат нищо общо с него, какво в действителност имаме поради:

Като промениха глава „ Съдебна власт “ в Конституцията, ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи закриха Висшия правосъден съвет /ВСС/ и вместо него сътвориха нови два съвета, като тази смяна влезе в действие от 22 декември. Но през вчерашния ден с гласуването в правна комисия, т.е. единствено месец по-късно, към този момент сглобката възкреси Висш съдебен съвет, ведно с Пленума и с двете му колегии, и то забележете – за неустановен интервал, до момента в който министерството на правораздаването, отпред с видни адвокати в тази зала, врели и кипели неизвестно в кои правосъдни зали, само че претендиращи да са осведомени с проблемите в правосъдната власт, се реши да внесе следващи промени на Закон за съдебната власт, досега променян от сглобката от юни насам цели 5 пъти, с които да „ доурегулира “ нефелните промени в Конституцията от декември. Тази вчерашна поредна конституционна смяна на всичкото от горната страна е и мъртвородена и не провокира никакви правни последствия, поради директното приложение на Конституцията, и няма да реализира скритите цели, преследвани от обединението – а точно да бъдат сключвани договорите за публични поръчки за разходване на средствата, планувани в бюджета на Висш съдебен съвет.

Заложници на тези следващи некадърни конституционни промени станаха точно членовете на Висш съдебен съвет, във връзка с които бяха приложени предходните конституционните промени от края на декември. Затова и не е изненада, че срещу препоръчаното възобновяване на Пленума и двете колегии на Висшия правосъден съвет се разгласи и присъствалият на съвещанието на правна комисия член на Висш съдебен съвет арбитър Атанаска Дишева, която съобщи, че Висш съдебен съвет не е бил канен на това съвещание на Комисията, не се е събирал, не е давал мнение в поддръжка на сходно светотатство по отношение на Конституцията и тя е пристигнала по своя самодейност, с цел да съобщи, че това, което прави сглобката е противоконституционно. Но нямаше сюрпризирани. По време на тази експресна и поредна смяна на Конституцията липсваше и и.д. основния прокурор Борислав Сарафов – а в случай че присъстваше несъмнено и той щеше да уточни, че не е бил поканен. Причината както казахме нагоре е единствено една – следващото тъпчене и подигравка с Конституцията, от страна на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи да мине на мрачно и да не се чуе, че даже тези, за които се отнасят тези конституционни промени, са срещу тях. Но с цел да ви покажем законодателната отпадналост на сглобката следва да посочим, че на това разглеждане на промени в Наказателно-процесуален кодекс, а в действителност в Конституцията, трансформирало се в пародийно, се стигна до там, че на съвещанието на правна комисията оня ден представителят на прокуратурата, която е едната страна в Наказателния развой се разгласи срещу съответен текст от законопроекта на вносителя Министерски съвет като неблаговиден и прикани да се одобри корекция, направена от юристи от „ Възраждане “.

Сглобката, несъмнено, не се съобрази. За похлупак изключителното включване на тези нови небеса на конституционализма за разглеждане през вчерашния ден на второ гласоподаване в зала, дублирам – при изискванията на извънредност (каквато несъмнено, няма и с това бе нарушен и правилника) докара до разглеждането им в отсъствието на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, чието неявяване се трансформира в причинност, когато болшинството планува незаконосъобразна законодателна активност. Всичко това идва да ви покаже в какъв батак са трансформирали ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи така наречен правосъдна промяна.

И тъй като е сложила както признатите промени в Конституцията, по този начин и следващите промени на измененията в Конституцията от през вчерашния ден, според от някакви бъдещи законодателни промени в Закон за съдебната власт, то за тях ни остава да кажем единствено едно: Тежко ни и горко с тази правосъдна промяна на обединението. Оставка, неможачи! “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР