След като изготвянето на нов бюджет беше посочено като приоритет,

...
След като изготвянето на нов бюджет беше посочено като приоритет,
Коментари Харесай

Важно за пенсионерите: Увеличението на пенсиите през юли може да се окаже мираж

След като правенето на нов бюджет беше посочено като приоритет, до няколко седмици се чака страната да има напълно нова сметка за 2023 година В нея дефицитът би трябвало да спадне от 6,4 на 100 на 3%, колкото е условието за еврозоната.
Още преди да е прекрачил прага на Министерството на финансите в ролята си още веднъж на министър, Асен Василев сложи основната цел на пренаписването на бюджета. „ Целта е 3% недостиг, само че без нарастване на налозите “, разяснява той, представен от NOVA.
Вариантите да се случи това е да се намерят повече пари. Това може да стане по два метода – увеличение на приходите или понижаване на разноските. Една от опциите, която импровизирано е на масата, е индексираните пенсии и заплати на учители да се отсрочат за по-късен стадий в годината.
„ Вместо да се случи от 1 юли, да стане от 1 октомври. Това значително ще обезпечи финансов запас. Отлагане на увеличението на учителските заплати – вместо да се извърши в този момент, да се извърши от 1 октомври “, уточни Добрин Иванов от АИКБ.
Синдикатите са изрично срещу подобен сюжет. „ Доходите би трябвало да бъдат вдигнати от 1 юли. Ако това не се случи, КНСБ ще стачкува. И не просто ще стачкува, а ще вършим и стачки. Няма да са хубави нещата, тъй че, уповавам се, политиците да имат разсъдък и да си изпълнят нещата, които даваха преди изборите “, изясни Любослав Костов от КНСБ.
Сметката демонстрира, че такова закъснение би довело до икономисване на съвсем 1 милиарда лева Но цената на сходно решение няма да е единствено финансова, показват специалистите. Защото такова решение е непопулярно. Поставят под подозрение и възможния резултат.
„ Пенсиите би трябвало да бъдат увеличени от месец юли по механизъм, както имаше планове за увеличение на учителските заплати. Това дали ще се случи, или ще бъде отсрочено с няколко месеца – изцяло е допустимо да се предприеме такава стъпка, само че тя няма да реши казуса с дупката в бюджета “, разясни икономистът Михаил Кръстев.
Единодушие се реализира в това, че 3% недостиг могат да се реализиран посредством орязване на финансовата стратегия. В нея са заложени инфраструктурни планове, които съгласно специалистите мъчно могат да се осъществят за към шест месеца.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР