След като екокоалицията За да остане природа в България поиска

...
След като екокоалицията За да остане природа в България поиска
Коментари Харесай

Природозащитници питат и БНБ за концесионера в Банско

След като екокоалицията " За да остане природа в България " изиска от премиера, президента и парламентарния ръководител да разгласят кой е действителният притежател на концесионера на ски зоната в Банско, във вторник организацията прати отворено писма със същия апел до шефа на Българската национална банка Димитър Радев.

" Доколкото " Юлен " АД е кредитополучател от българска банка (Първа капиталова банка – б. р.) и цялата му благосъстоятелност е ипотекирана в нея, Българска народна банка също би трябвало да е от институциите, които са осведомени с действителния притежател ", написа в отвореното писмо на природозащитниците.

" Това сдружение е единственото, което е получило право на ръководство и строителство в изключителна държавна благосъстоятелност - Национален парк " Пирин ", и считаме, че българското общество би трябвало да знае кой е нейният същински притежател ", аргументират се от екокоалицията.

Тя напомни по какъв начин преди десетина дни представители на " Юлен " обявиха в тв изявление, че кипърският жител Георгиус Георгиу е единствено номинален притежател на концесионера, само че всички способени държавни институции знаят кой е действителният притежател.

Тогава екокоалицията изиска от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев да кажат кой е същинския собственик на " Юлен ", само че отговор по този начин и не последва и до момента няма подобен

Природозащитниците, които са срещу смяната в проекта за ръководство на парка " Пирин ", позволяваща на " Юлен " ново ски строителство на територията на парка, която е част от ски зоната, напомнят, че това държавно решение разединява обществото.

" Смятаме за вярно да се знае чии ползи стоят зад това решение. Ние като организации в социална изгода не одобряваме политиката на разцепление и прoтивопоставяне на жителите, тъй като това е нездравословно за всяко общество ", се споделя още в отвореното писмо на екокоалицията.

Тя добавя, че за четвъртък, 18 януари., са планувани митинги в над 20 града в България и Европа в отбрана на Национален парк " Пирин ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР