След като е официална заявката, трябва да е реалистична, но

...
След като е официална заявката, трябва да е реалистична, но
Коментари Харесай

Ще може ли втечненият газ от САЩ да компенсира потреблението, идващо от "Газпром"?

" След като е публична поръчката, би трябвало да е реалистична , само че е значимо да се видят какви са контрактуваните количества и каква ще бъде контрактуваната цена. Тя няма да е като цената на борсата в Съединени американски щати, сигурно ще бъде доста по-висока . Трябва да забележим каква ще бъде разликата сред тези цени и тези, които в този момент плащаме на " Газпром ".   Виктор Аврамов

Това сподели пред БНР Виктор Аврамов , учител в департамент " Администрация и ръководство ", НБУ, в коментар на информацията, че при срещата на премиера Кирил Петков с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис е било контрактувано осъществяването на действителни доставки на полутечен природен газ към България на цени под тези на " Газпром ", които да стартират от месец юни.

Според него главният въпрос е дали могат количествата полутечен газ от Съединени американски щати да компенсират цялото ползване на България, което идва в този момент от " Газпром ":

" Според мен не могат! ", изрично съобщи той и добави, че и за цяла Европа съветският газ не може да бъде сменен:

" Потреблението в Европа от порядъка на 160 милиона куб/м няма по какъв начин да бъде обезщетено с доставки на полутечен газ. Това е несъмнено, за жалост ". 

Аврамов дефинира постигнатите сделки за американски полутечен газ за България като краткотрайно решение .

В предаването " 12+3 " Станислав Бачев, лекар по политически науки и експерт по интернационалните връзки, разяснява, че срещата на Кирил Петков с Камала Харис, а не с президента на Съединени американски щати Джо Байдън е била " новата оценка по отношение на ръководството на страната ":

" Никой не подписва контракт за полутечен газ след една среща , нито след един месец. И това не се случва от вицепрезидента. Няма бързи решения в тези неща. Инвеститорите в сходни контракти си търсят възвръщаемостта. Никой няма да си скапе техния дълготраен контракт със непокътнати количества полутечен газ поради нас. Вторият въпрос е по какъв начин ще бъде доставен този полутечен газ и през какви медиатори, които имат танкери. Както и от кое място ще бъде доставен . Всеки приказва за терминала на Ревитуза в Гърция, само че той има капацитет от някъде 5,5 милиарда куб/м газ. Планирано е да го разширят, само че в бъдеще време, това не става за едно лято. Няма други терминали за регазификация на полутечен газ към България ".  

По думите му значимите въпроси са къде и на каква цена .

 Станислав Бачев

Според Бачев митингите в страната са разумни и основателни , тъй като показват всъщност националното неодобрение:

" Народът вижда всъщност неподготвеността на цялата политическа класа ".

Интервютата на Даниела Големинова с Виктор Аврамов и със Станислав Бачев в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР