След като дебютира в Америка през 1886 г., Статуята на

...
След като дебютира в Америка през 1886 г., Статуята на
Коментари Харесай

Отваря врати нов музей за Статуята на Свободата

След като дебютира в Америка през 1886 година, Статуята на свободата се трансформира в една от най-известните забележителности в света. И от тази седмица, тя има нещо ново, което да покаже: Музеят на Статуята на свободата отваря порти на о-в Либърти за публиката в четвъртък, 16 май. 

В него ще бъде показана също историята на основаването на монумента от френския ваятел Фредерик Бартолди. Един от централните експонати ще е факелът на статуята, който през 1986 година е заменен по време на реставрацията й. Посетителите ще могат да се качват и на покрива, където има тераса и тревна повърхност.
Музеят е с разгъната повърхност от 2415 кв. м. Стъклените стени и покривът с меден цвят на постройката като че ли се издигат от земята. Използваният гранит е същият като на пиедестала на статуята, излята от мед. Това основава чувство за връзка сред музея и паметника, обясява  Камерън Рингнес от компанията „ Еф Екс Кълебъратив ”, създала плана. 

Статуята на Свободата е открита тържествено на 28 октомври 1886г. и е подарък на Съединени американски щати от Франция. В проектирането на металната структура е взел участие инженерът Густав Айфел. Статуята е излята във Франция и е докарана в Ню Йорк на части с параход. През 1984 година тя е включена в листата на международното завещание на ЮНЕСКО, а през 2018г., забележителността е посетена от близо 4,3 милиона души.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР