След като бе изстрелян на Falcon 9 ракета през август,

...
След като бе изстрелян на Falcon 9 ракета през август,
Коментари Харесай

Тази снимка на Луната е по-специална от всички останали

След като бе изстрелян на Falcon 9 ракета през август, от предишния месец насам корейският Pathfinder Lunar Orbiter обикаля към Луната. Това е първата лунна сонда на Южна Корея и една от главните ѝ цели е да изследва полярните райони на естествения ни сателит.

Един от шестте инструмента, с които разполага спътникът, е свръхчувствителна камера, създадена на NASA, наречена ShadowCam. Специалното при нея е оптималната сензитивност към светлината, с която разполага. Тоест, може да прави ясни фотоси даже в доста тъмни сектори, оттова идва и името ѝ.

По-рано тази седмица екипът зад камерата сподели първото уловено изображение. Снимката е на кратера Шакелтън и с изключение на странната стена в горния десен ъгъл има още един даже по-невероятен аспект на фрагмента. Този кратер се намира покрай Южния полюс и е от тъмната страна на Луната, където няма безусловно никакви източници на светлина. Такова качество е казус в досегашната история, написа hicomm.

Има няколко метода, по които може да се реализира по-добро качество на едва осветени обекти. Най-популярните са снимане с дълга експозиция, която разрешава на датчика да улови повече протони или да се употребява ISO с по-висока стойност. ISO идва от International Organization for Standardization и колкото повече се усилва, толкоз по-ясна става тъмната сцена. Проблемът е, че в фрагмента стартират да навлиза повече звук под формата на забележими пиксели.

При ShadowCam ISO цената може да доближи 12 800, без това да докара до забележими недостатъци в качеството. Освен посредством свръхестествен програмен продукт това е реализирано и посредством хващане на минималното количество светлина, отразена от топографията.

Да се върнем към " стената “ за миг. Според учените тя е резултат от търкалянето на камък с диаметър към 5 метра, който е изровил повърхността. Това е единственото по-интересно събитие в този кадър, за жалост няма следи от лед или вода, които са главните цели на изследването. Това не значи, че занапред няма да бъдат открити, тъй като съгласно екипа зад корейския спътник те не са и очаквали да открият тези детайли в тази част на кратера.

Ролята на ShadowCam може да се окаже основна за идната лунна задача. Благодарение на нея и Lunar Trailblazer на NASA (който най-вероятно ще бъде изстрелян в Космоса следващата година, ще може да се направи задоволително в детайли проучване на Луната, тъй че да се дефинира най-хубавото място за кацане и по-дълго оставане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР