След като българката Ева Пилософ бяга от Афганистан, когато талибаните

...
След като българката Ева Пилософ бяга от Афганистан, когато талибаните
Коментари Харесай

Границата, през която може да мине всичко. Ако знаеш как

След като българката Ева Пилософ бяга от Афганистан, когато талибаните поемат контрола над страната, тя и брачният партньор ѝ се откриват в неговия роден Пакистан.

Но когато напуща по неотложност Афганистан, ѝ се постанова да остави двете си кучета при другари. И щом обстановката се поуспокоява, тя пробва да си ги вземе назад. Което я прави директен очевидец на обстановката по една от най-дивите граници в света - афганистанско-пакистанската, където прекарва три дни.

" Съпругът ми се върна в Кабул, минавайки през контролно-пропускателните пунктове на талибаните с пакистанския си паспорт. В остарялото ни жилище събра багажа и персоналните ни движимости, тъй като всичко беше останало там, и потегли наопаки с миниван. Стигна сполучливо до афганистанската граница и там започнаха проблемите ", споделя българката пред " Капитал ".

Започва разпит, който продължава 8 часа, от време на време преустановяван от въпроса, задаван от разнообразни талибани, " Ти моли ли се? ", след което следва наложителна молитва. Същевременно афганистанските управляващи организират следствие - обаждат се на домашната помощница на Ева и я питат кой е живял в къщата в Кабул, както и изпращат човек, който да разпита съседите ѝ. Най-накрая пускат брачна половинка ѝ и по този начин той стига до пакистанската граница. Там обаче следват нови компликации.
Реклама
Пакистанските управляващи не му разрешават да премине, тъй като желаят специфични документи за кучетата. И мъжът на Ева прекарва три дни на ничията земя сред двете страни - без храна и даже без стол, на който да седне.

Докато го чака от пакистанска страна, Ева вижда изумителни неща в близост.
Съпругът на Ева е блокиран на пакистанската граница Източник: Личен списък Децата трафиканти
" На границата минаваха непрестанно камиони, цялостни главно с лук, грозде и жито. И под камионите, в камионите, сред чувалите беше цялостно с деца. Още първият ден се зачудих какво вършат тези деца тук, тъй като те непрекъснато прекосяваха с торби на гърба си - празни в едната посока, цялостни в другата. Става въпрос за стотици деца. Граничарите виждаха това и не реагираха ", изяснява Ева.

На клипчетата, които тя прати, се виждат децата и по какъв начин някои от тях биват гонени от граничарите. Други обаче, споделя Ева, минават гладко.
Your browser does not support the video element. Реклама
Тя схваща, че става въпрос за децата на фамилии, които живеят от двете страни на границата, и се препитават, като прекарват нелегално артикули. По думите на българката по този метод може да мине всичко, в това число оръжие и опиати.

" Около границата имаше къщи, които се използваха за хранилища. Децата оставяха там торбите и тичаха за идващия курс. Това беше непрекъснато. Едно такова дете достави одеяло и храна на брачна половинка ми. На идващия ден, до момента в който се криеше сред гумите, друго дете беше премазано. Най-шокиращото е, че на никого от граничарите това не му правеше усещане. Границата бе безусловно безконтролна, в никакъв случай не съм виждала такова нещо ", споделя Ева. И добавя, че също по този начин през граничния надзор са минавали коли за спешна помощ с ковчези и тя е видяла по какъв начин в един от тях няма мъртвец, а завързани чували.

От къщите край границата прекараните артикули поемат към Пешавар, Исламабад и нататък. За Ева е ужасяващо, че децата са употребявани за трафик от напълно дребни. Те получават към 5 $ на пакет и това е главен занаят за родителите им, които нямат тласък да ги пуснат на учебно заведение.
" Най-безконтролната граница на света "
На втората вечер българката намира едно младо момче, което й предлага да прекара кучетата контрабанда, като й желае 1000 $. Планът му е да ги качи в негова кола, на всички по границата да е платено и те да знаят да не го ревизират. Само би трябвало да види по кое време неговите хора са на промяна. Друг вид е кучетата да бъдат прекарани пешком през планините и през прокопани тунели. Първия метод момчето назовава " полулегален ", тъй като въпреки всичко се минава през границата, до момента в който вторият метод е " чисто незаконен ", само че той също е изпитан и дава резултат.
Your browser does not support the video element. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Промишленост 2 Политика 3 Енергетика 1 Промишленост 2 Енергетика 3 Политика 1 Политика 2 Промишленост 3 Коментари и разбори Реклама
В последна сметка на третия ден брачният партньор на Ева се свързва с един талибан, който по стичане на събитията познава отпреди и който заема почитан пост на границата. Той се съгласява да му помогне, стопира един камион с лук, натоварва кучетата, след което се обажда по радиостанцията и подрежда камионът да не се стопира, тъй като е негов. През това време брачният партньор на Ева минава през граничните управляващи по общоприетия метод. След това към този момент на пакистанска земя си взима назад кучетата.

" Никога не съм си представяла, че такова нещо съществува някъде по света ", споделя Ева, чието овакантяване на Афганистан за нейна наслада е приключено.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР