След като бъде сформирано ново правителство в София, след 15

...
След като бъде сформирано ново правителство в София, след 15
Коментари Харесай

Османи: Преговорите със София ще тръгнат след сформиране на правителство

След като бъде образувано ново държавно управление в София, след 15 август ще се интензифицират диалозите за възможен пробив още през септември. Това разгласи през днешния ден министърът на външните работи на районен съд Македония Буяр Османи в отговор на въпрос по отношение на договарянията с България.

„ Можем да се ангажираме интензивно за възможен пробив още през септември. Ако има политическа воля да се позволи този въпрос, който въздейства отрицателно и на позициите на България като цяло, считам, че а немското и португалското председателство демонстрираха, че има решение “, сподели той.
 Светлан Стоев пред Буяр Османи: Гледаме в една посока Светлан Стоев пред Буяр Османи: Гледаме в една посока
Министърът на външните работи Светлан Стоев се срещна през днешния ден с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи в Анталия в ра...

Министърът акцентира, че тези оферти са възприети и от словенското председателство.

Той увери, че Скопие има подготвеност да влезе в сериозен дипломатически спор и да преодолее разликите в границите на позициите, които има районен съд Македония и които бяха доказани през вчерашния ден от македонския парламент.

БГНЕС напомня, че Народното събрание на районен съд Македония утвърди препоръчаната от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за така наречен червени линии по договарянията с България. В нея се упорства „ договарянията да се водят на равноправна и кардинална основа при наложително съблюдаване на интернационалното право, без никакви условия от едната или другата страна и при ценене достолепието на македонския народ ”. Подчертават се „ автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна последователност ”, съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева последователност, както и македонската еднаквост, която „ води своята легитимност от многовековните обичаи, предания, традиции, групова памет, нрав, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, групова последователност, почитание към обичайните религиозни институции и разказа за принадлежност на избрана географска и историческа територия ”.

Според Османи е значимо в България да се сътвори политическа предвидимост, защото е станало ясно, че това е от основно значение за за превъзмогване на съществуващите разлики.
 Османи: Имаме подготвеност за взаимно задоволително решение с България Османи: Имаме подготвеност за взаимно задоволително решение с България
Имаме подготвеност за откровени диалози с благосклонност за реализиране на взаимно задоволително решение със прилежаща България, само че не непременно...

Скопие чака съставяне на ново държавно управление в България, с което да продължи договарянията, макар че връзката със София не е прекъсвала по време на работата на служебното държавно управление, акцентира министърът.

„ След като бъде образувано ново държавно управление, ще чуем, какви са неговите позиции по този въпрос. Едно, обаче, е ясно: в интерес е и на Република България този въпрос да се реши. Не имам вяра, че България желае да бъде в позиция да блокира целия район и неговата европейска вероятност с всички последствия, които това блокиране може да има за района “, сподели Османи.

Премиерът Зоран Заев съобщи през вчерашния ден, че договарянията с България за намиране на решение за отворените въпроси ще продължат незабавно след сформирането на ново държавно управление, напомня БГНЕС.

Още от БАЛКАНИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР