След избухването на световната здравна криза, причинена от Covid-19, Република

...
След избухването на световната здравна криза, причинена от Covid-19, Република
Коментари Харесай

История на успеха и защо Тайван може да помогне

След експлоадирането на международната здравна рецесия, породена от Covid-19, Република Китай (Тайван) започва акция под надпис " Тайван може да помогне ", която има за цел да покаже, че тайванската здравна система е задоволително мощно, с цел да помогне и на други страни в света дружно да се борят с пандемията. В тази връзка министърът на опазването на здравето на Тайван акцентира, че страната ще продължава да поставя старания, с цел да помогне на целия свят да се оправи с последствията от пандемията. Ето какво сподели още той:

Заплахата, която новите инфекциозни болести съставляват за международното опазване на здравето, стопанска система, търговия и туризъм, е непрекъсната. Пандемиите могат да се разпространят бързо по целия свят с помощта на интернационалната авиация и превоза. До месец март тази година, появилият се за първи път в края на 2019 година в Ухан ковид (Covid-19) е лишил живота на над 2,7 милиона души, а инфектираните са 126 милиона в международен мащаб. Болестта оказа голямо здравно, икономическо и обществено въздействие на целия свят и съществено заплаши световните старания за реализиране на задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване.

Поради физическата си непосредственост до Китай се очакваше Тайван да бъде една от най-силно засегнатите от епидемията страни. Благодарение на насъбрания опит в битката със SARS през 2003 година Тайван не пренебрегва сигналите за заплаха. Властите използваха ловко всяка информация, до която имаха достъп, и стартираха засилен мониторинг, прилагайки навременни ограничения за ограничение на болестта, като първият случай, регистриран в страната, бе на 21 януари 2020 година До 22 април 2021 година доказаните случаи в Тайван са 1086, в това число 11 умряли. Страната записва рекордните 253 поредни дни без случаи на болест в интервала април – декември 2020 година

След като се оправи със SARS, Тайван сътвори национална здравна мрежа за инфекциозни заболявания, която се управлява и управлява от специалисти по инфекциозни заболявания в шест района. Организацията на мрежата работи чудесно, доколкото координацията сред болничните заведения във всички общини, окръзи и градове разрешава висока степен на отбрана на здравната система и медицинския личен състав. В резултат множеството здравни заведения, които не бяха избрани за Covid-19 лечебни заведения, продължиха да работят без спиране по време на пандемията. Към днешна дата в Тайван има единствено две болнични огнища на ковид, като и двете са ръководени добре, което докара до общо 11 случая за болни и нито един смъртен случай измежду медицинските лица.

Чрез навременното и дейно въвеждането на ограничения за надзор на публичното здраве Тайван съумя да смекчи икономическото влияние на Covid-19. С цел поддържане на главните интернационалните, обществени, стопански и търговски действия, Тайван прояви еластичност и приложи корекции на карантинните ограничения за плавателните съдове и самолети, тъй че рибарството, крайбрежните вятърни паркове и въздушния превоз да продължат да работят. За разлика от световното икономическо стесняване, растежът на Брутният вътрешен продукт на Тайван за 2020 година е почти 3,11%, като за последното тримесечие на годината е даже по-висок – 4,94%. От основно значение за преодоляване на рецесията се оказа публичното доверие и обществена ангажираност и съдействие. При формулирането на регламентите за надзор на болесттите държавното управление се придържа към правилата за рационален отговор, минимални вреди и последователно приемане. Работи се интензивно в посока поддържане на салдото сред правото на хората да знаят и персоналната цялост и независимост. В нито един миг желанията на хората не са били подценявани, главен принцип е справедливостта, като в същото време се дава приоритет на отбраната на групите в неравностойно състояние, в това число служащите имигранти. По време на тази пандемия Тайван сложи акцента върху правото на здраве на всеки и мощно се опълчи на нарушаването на човешките права. Всъщност, в нито един миг Тайван не е ограничавал правото на хората на свободно изложение, събиране или присъединяване в публичния живот.

Въпреки че Covid-19 удари тежко всички страни, неговото влияние беше най-силно измежду към този момент уязвимите и високорискови общности, както и измежду тези, които нямат качествени здравни услуги и тези, които не могат да се оправят с неподходящите последствия от антипандемичните ограничения за ограничение на болестта. Като виновен член на интернационалната общественост, Тайван ще направи всичко допустимо да работи взаимно със Световната здравна организация и международните здравни водачи, с цел да подсигурява, че всички хора ще се радват на на условия на живот и труд, удобни за положителното здраве и ще следи неравенствата в опазването на здравето, с цел да се застъпи по-ефективно за повсеместен достъп до качествени здравни услуги.

Благодарение на стабилната си здравна система, навременните дейности и тактики за тестване, прозрачността на информацията и публично-частните партньорства, отговорът на страната в изискванията на международна здравна рецесия е една от международните истории за триумф. Тази пандемия още веднъж потвърди, че Тайван не може да остане отвън световната здравна мрежа, доколкото играе значима роля в световните системи за мониторинг и ранно предизвестие, които откриват опасността от зараждащи инфекциозни болести, а Тайванският модел се отличи като същински сполучлив при преодоляване на рецесията, породена от Covid-19. Пандемията също по този начин акцентира способността на страната да изследва, създава, създава и доставя бързо разнообразни лекарства и обвързваните с тях принадлежности (в това число две ваксини, които все още са във фаза 2). Възможността за изцяло присъединяване и принос в интернационалните системи за вериги за доставки, както и в интернационалните платформи за диагностика, ваксини и лечебни средства би разрешила на Тайван да работи с останалия свят.

Призоваваме СЗО и обвързваните с нея страни да признаят дългогодишния принос на Тайван към интернационалната общественост в региона на публичното здраве, предварителната защита на болесттите и човешкото право на здраве и да включат Тайван в СЗО и нейните срещи, механизми и действия, Тайван ще продължи да работи с останалия свят, с цел да подсигурява, че всички се употребяват с главното човешко право на здраве, както е планувано в Конституцията на СЗО, повтаряйки мантрата на Целите за стабилно развиване на Организация на обединените нации – „ никой не трябва да бъде изоставян “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР