След идването на Владимир Путин на власт последователно се смениха

...
След идването на Владимир Путин на власт последователно се смениха
Коментари Харесай

Русия и митовете

След идването на Владимир Путин на власт поредно се смениха три фундаментални мита за неговия режим. Всички те бяха извънредно комфортни освен като повсеместен инструмент за тълкования, само че и от морална позиция, макар че и трите бяха опровергани от действителността. Според първия мит съветският режим е мафиотска група, която ръководи страната, извличайки полза, която да й обезпечи добър живот на Запад. Както и прехвърлянето на децата й в чужбина, заедно с капиталите. Затова се смяташе, че съветската власт в никакъв случай не би подхванала стъпки, което биха й попречили да влага зад граница насъбраните вкъщи облаги.

Според втория мит президентът Путин е толкоз кахърен за личната си власт и рейтинг, че в никакъв случай не би подхванал стъпки, които заплашват персоналната му известност. Тази доктрина бе опровергана неотдавна, когато държавното управление предложи, Думата гласоподава, а Путин в персонално тв послание поддържа извънредно непопулярната пенсионна промяна. А можеше да си замълчи. Можеше да я обезсмисли, като предложи основни, а не козметични промени на параметрите й. В последна сметка можеше и да изчака, до момента в който минат локалните избори на 9 септември и да не излага своите претенденти под ударите на националния яд.

Властта обаче играе прекомерно намерено съгласно политическите ограничения и – нещо рядко срещано в Русия – пое цялата отговорност пред гласоподавателите. Отстъпките, препоръчани в президентското телевизионно послание, съвпадаха значително с авансово направената по време на договарянията компромисна позиция. В това отношение властта се оказа доста по-открита от тези нейни съперници, които до момента подлагаха на критика режима за незадоволителната му обвързаност към пазарните правила и робуването на руската инерция и които внезапно станаха най-върлите бранители на обществените завоевания от руско време.

По същата причина, заради която бяха опровергани първите два общоприети мита за съветския режим, с времето ще бъде опроверган и третият – че Путин се гласи да ръководи Русия постоянно. И тв обръщението му, в което той пое цялата отговорност, е следващото доказателство, че няма сходно желание.

(Със съкращения, превод „ Гласове “)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР