Световните лидери се събират в ООН тази седмица. Ето за какво да следите

...
След хиляди речи, срещи и приеми следващата седмица на срещата
Коментари Харесай

След хиляди речи, срещи и приеми следващата седмица на срещата на върха на Общото събрание на ООН, Организацията на обединените нации е готова да обяви световен мир в края на глобалното събитие - греша, не.

Ако само. Истината е, че темите на двуседмичната среща на върха изглеждат по-многобройни, нестабилни и трудни за разрешаване, отколкото преди всяко друго Общо събрание на ООН: войната на Русия в Украйна, смъртоносни наводнения в Либия, множество преврати на африканския континент, Север срещу Юг икономическо финансиране, тежка криза в Хаити и изменението на климата, за да назовем само няколко.

Потенциално отслабването на въздействието на самото събитие е фактът, че президентът на САЩ Джо Байдън ще бъде единственият лидер от постоянните пет членки на Съвета за сигурност на ООН, който ще присъства. Френският президент Еманюел Макрон си остава вкъщи, готов да поздрави крал Чарлз и да работи по влошаващите се ситуации от Нигер до Судан. Британският премиер Риши Сунак също реши да пропусне – рядкост за страната му – и руският президент Владимир Путин сега рискува да бъде арестуван, когато пътува. Китайският лидер Си Дзинпин никога не идва. (Някои стари служители на ООН казват, че да имаш едно от пет не е нищо необичайно в историята на Общото събрание на ООН).

Въпреки това е предвидено да присъстват 140 държавни и правителствени ръководители. Шестима вицепрезиденти, четирима вицепремиери и над 30 държавни министри и ръководители на делегации също ще застанат на трибуната, за да направят забележки за своите нации. Дори и да не сте редовен наблюдател на ООН, помислете дали да не се включите в UNTV във вторник, когато Бразилия започва речта, последвана от САЩ, Украйна и Куба, наред с други.

За първи път на годишната среща на върха президентът на Украйна Володимир Зеленски ще присъства лично. Преди това той се е появявал на видеомонитори в залата на Общото събрание. Очаква се той също да разговаря с Байдън във Вашингтон в четвъртък.

Глобалните спорове между големите сили в ООН вероятно ще навредят на всеки шанс за подобряване на отношенията и постигане на напредък по няколко въпроса. Швейцарският посланик Паскал Берисвил отбеляза нарастващото съперничество между Съединените щати и Китай в залата. А застъпническата група Human Rights Watch призова нациите да не се разсейват от политиката, а да „държат правата на човека начело и в центъра на събитията от седмицата“.

„Седмицата е възможност за по-малките страни за света да изложат своите приоритети пред нас. Не виждам седмицата като съревнование между големи сили“, каза посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд миналата седмица.

Организацията на обединените нации създаде фонд за жертви на сексуална експлоатация и злоупотреба от своите мироопазващи сили и персонал, но в Хаити много майки казват, че са получили малка подкрепа. Организацията на обединените нации създаде фонд за жертви на сексуална експлоатация и злоупотреба от своите миротворци и персонал, но в Хаити много майки казват, че са получили малка подкрепа. Дейвид фон Блон/CNN

Но на специална украинска среща на масата на Съвета за сигурност в сряда се подгответе Зеленски да се изправи срещу руския външен министър Сергей Лавров, ако той присъства на тази министерска среща. Има и частни сесии един на един между генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и Русия, Украйна и Турция. ООН би искала да върне Русия в черноморската сделка за зърно. Но Русия и Украйна няма да се срещнат тук, в Ню Йорк.

„Изключително важно е да се борим с онези, които злоупотребяват с властта си, за да ограничат демокрацията“, каза Гутериш пред репортери миналата седмица. Но един дипломат от Съвета за сигурност каза, че Русия вече е погазила Хартата на ООН, като нахлу в съседна Украйна.

Понеделник ще включва много дебати по ужасно наречените Цели за устойчиво развитие или ЦУР: седемнадесет различни цели, установени преди години за подобряване на темите за бедността, образованието и здравеопазването. Само 15 процента от необходимото финансиране е налице за постигане на тези цели, каза един посланик пред CNN.

Публиката, на която обикновено се разрешава да обиколи централата, не е добре дошла вътре по време на голямата седмица. Демонстрантите може да викат и да размахват знаци наблизо, но няма да бъдат чути в лимузините, влизащи и излизащи от комплекса на ООН.

Всяка година UNGA привлича някои уникални аутсайдери (мегазвездите на K-pop BTS развълнуваха феновете, като шашкаха в Залата за събрания през 2021 г.). Този път се очаква великият тенисист Роджър Федерер да бъде на място, а принц Уилям и съпругата му Катрин, принцеса на Уелс, ще се срещнат с Генералния секретар на ООН в понеделник следобед за популяризиране на усилията на Уилям за Earthshot за климата.

Така UNGA вече може да се нарече Royal Rumble. Но никой не удря дипломатично лице в стрела. Само седмица или повече на словесен спаринг, докато светът търси действие в дълъг списък от кризи.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР