След големия успех на луксозното издание на американската класика Отнесени

...
След големия успех на луксозното издание на американската класика Отнесени
Коментари Харесай

Вече четем „Отнесени от вихъра“ и в красиво издание с меки корици

След огромния триумф на първокласното издание на американската класика „ Отнесени от вихъра “ през 2020 година на 17 октомври изд. „ Кръг “ пуска на пазара ново издание на романа, този път с меки корици . „ Чрез новите томове ще отговорим на разнообразни читателски потребности. Обикновено мислим, че твърдите корици ще са желани за класика като тази, само че получихме доста запитвания дали ще издадем книгите с меки корици. Решихме да го създадем с нов дизайн на Таня Минчева от Kontur Creative, който да отвори различен път на романа. Преводът е на Надя Баева – единственият на български, който генерации читатели познават и харесват “, споделя основната редакторка на „ Кръг “ Николета Руева.

Романът на Мaргарет Мичъл е измежду най-известните в американската литература. Издаден за първи път през 1936-а и притежател на „ Пулицър ” , той се разгласява непрестанно на разнообразни езици и не слиза от класациите за обичани книги в своя 86-годишен живот. Филмовата му акомодация от 1939-а с Вивиан Лий и Кларк Гейбъл е продала повече билети от всеки различен филм в кино историята, а е рекордьор притежател и на 10 награди „ Оскар “ , надминат само от „ Бен-Хур “ и „ Титаник “.

Какво трансформира „ Отнесени от вихъра “ във безконечна класика, която вълнува хора от разнообразни генерации ? След излизането на книгата, в края на Голямата меланхолия, тя запълва празнота у американските читатели с приказната си история за южните хубавици и обречените конфедерати от Гражданската война. Истинска гражданска война обаче е героинята Скарлет О’Хара , която въпреки капризна и суетна, има повече непримиримост и храброст от всеки мъж в нейния свят.

„ Ако „ Отнесени от вихъра “ има тематика, това е тематиката за оцеляването “, споделя самата Мичъл през 1936 година и пита: „ Защо някои хора претърпяват произшествия, а други, явно също толкоз способни, мощни и смели, не съумяват? Подобни образци има при всеки прелом. Някои хора оцеляват, други не. Какви качества имат тези, които победоносно се борят, и нямат тези, които пропадат? “.

През годините „ Отнесени от вихъра “ постоянно е придружена с обвинявания в расизъм , поради сантименталната картина на робския Юг, която показва, прекомерно надалеч от ужасите на действителността. Но романът е от тези богати и комплицирани книги, които десетилетия след написването си не престават да бъдат скъп документ за едно мъчно време, белязало цяла нация . Мястото на романа в литературния мавзолей на Щатите остава непокътнато, тъй като е летопис учебник за поколенията.

 Отнесени от вихъра книга Издателство Кръг

Маргарет Мичъл (1900-1949) написа „ Отнесени от вихъра “ 10 години. Родена в столицата на американския Юг – Атланта, авторката споделя за събития и борби от Гражданската война, за които е слушала истории като дребна. Тя работи като кореспондент за седмичника „ Атланта Джърнъл “, а след излизането на романа не се занимава с друго, с изключение на да дава отговор на стотиците читателски писма до нея . Все отново през военните 1941-1945 години Мичъл се причислява към Американския червен кръст. Нейната неочаквана гибел, откакто е блъсната от автомобил, оставя в креативната й биография единствено „ Отнесени от вихъра “ и късата новела „ Изчезналият Лейсън ” (изд. „ Кръг “, 2020).
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР