След фалита на винарска изба „Розова долина“ в град Баня,

...
След фалита на винарска изба „Розова долина“ в град Баня,
Коментари Харесай

Винарска изба “Todoroff” пусна кепенци

След банкрута на винарска маза „ Розова котловина “ в град Баня, по-известна като царската винарна, още една емблематична винарна в Пловдивско пусна кепенци. Бутиковата маза с хотел “Todoroff” в село Брестовица, ръководена от „ Тодоров “ АД, е оповестена в неплатежоспособност, научи „ Марица “. Прекратена е регистрацията по Данък добавена стойност, върху имуществото е натрапен запор, а скоро по-късно е почнало осребряване и систематизиране.

От листата на кредиторите е видно, че „ Тодоров “ АД има отговорности за над 2,2 млн. лева към Национална агенция за приходите, банки и частни лица. Фирменият портал ДАКСИ демонстрира, че за последната година, за която има данни - 2018 година, чистите доходи от продажби са в размер на 2 255 000 лева, което е най-хубавото достижение за 10 година обратно. Пикът е бил през 2008 година, когато са осъществени доходи от 5 258 000 лева

ДАКСИ демонстрира още, че мажоритарният дял в избата се държи от Иван Тодоров (1 178 366 броя акции) и брачната половинка му Петя (244 500 бр.). Акционери в „ Тодоров “ АД са също „ Софарма “ АД на Огнян Донев, който има 423 431 бр. акции, и обвързваното с него „ Телсо “ АД. Акционери в " Телсо " пък са „ Текста корп лимитид “ и „ Телекомплект “ АД.

Винарска маза “Todoroff” е първата по рода си в България маза с бутиков темперамент. Построена е през 1945 година от братя Андонови - едни от най-известните за това време винопроизводители и търговци на вино в Родопската яка. През 1947-а избата е национализирана от комунистическата власт, а през 1992 година е върната на наследниците. Иван Тодоров и брачната половинка му, които са музиканти по обучение, купиха избата преди 20 години и направиха в нея съществена реорганизация и рационализация, като предлагаха и винен туризъм.

В избата се произвеждаха главно червени виновност в бутикови серии и лимитирани количества, които бяха в категория с най-голям ценови клас. Иначе виновността Todoroff са носители на голям брой награди от разнообразни интернационалните състезания. Избата има стандарт за бизнес нравственос от Форума на българските бизнес водачи, връчен персонално от принц Чарлз, патрон на форума. През 2003 година виновността Мeрло Todoroff " Teres ", 2001, и Каберне Совиньон Todoroff " Teres ", 2001, са първите български виновност, включени в влиятелното издание на Съюза на френските енолози „ 1000 виновност на света”. Десетки са и премиите от интернационалните и национални състезания, като последните са три златни медала и един сребърен от Винения мондиал в Китай през 2017 година

През годините семейството организираше в избата разнообразни всемирски прояви, както и обилни тържества при започване на всеки гроздобер, на които канеше дипломати, политици, именити музиканти, а гурме храната се приготвяше от подбрани началник готвачи. Според клюки Иван Тодоров и президентът Росен Плевнелиев били другари от времето, когато и двамата имали разнообразни бизнеси в Германия, само че някогашният държавен глава не се появи в Брестовица на нито една обществена демонстрация.

По мотив банкрута на избата " Марица " опита да се свърже с Иван Тодоров, само че той не бе открит за коментар.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР