След едномесечни напразни усилия да превземе Киев и Харков, в

...
След едномесечни напразни усилия да превземе Киев и Харков, в
Коментари Харесай

Одеса остава между главните цели на Русия, падането би било лош знак за България

След едномесечни напразни старания да превземе Киев и Харков, в петък, 25 март, съветското командване разгласи, че концентрира силите си към преодоляване на областите на Донецк и Луганск . Според доктор Дебора Сандърс, учител по военно дело в лондонския King`s College, офанзивата на голям брой посоки в първите 30 дни на войната се е оказала непостижима задача за съветската войска. Загубите от над 5000 убити и ранени, за които признаха в Москва, са вероятно много по-големи. Но съгласно английския специалист Одеса остава една от главните цели на съветската войска, което може да навреди на България и във военно отношение, и стопански .

В изявление за предаването „ Събота 150 “ доктор Сандърс уточни, че съветските военни не са готови за продължителна блокада на Харков, Суми и другите обкръжени украински градове .

„ Виждаме, че с тази протяжна и изтощителна акция руснаците съществено подцениха съперника си - украинските войски. Руснаците не възнамеряваха добре тази война . Те разчитаха на бърза интервенция, водеща до смяна на политическия център, промяна на режима и демилитаризация, само че вместо това, заради храбрата украинска опозиция, се въвлякоха в тази дълга война на безсилие...  Като последица руснаците възприеха тактика на блокада на градовете . Виждаме какво става с обсадата на Мариупол, който непрекъснато е в новините поради задълбочаващата се филантропична покруса. Мисля, че казусът за руснаците е да обезпечат запаси и логистика за такава военна акция на доста фронтове “. 

Може би няма напълно достоверна информация, само че се твърди, че руснаците понасят съществени загуби в жива мощ.

По данни на НАТО съветската войска може би е изгубила сред 7 000 и 15 000 убити и към 20-30 000 ранени. Това на процедура е една четвърт от съветските сили. Освен това има информация, че бойният дух на руснаците е много невисок. Повечето от бойците, които вземат участие в подкрепящите интервенции, в ариегарда, са наборници, които нямат образованието и уменията дейно да поддържат сражаващите се сили. Изглежда, че има действителен проблем също с координацията на дейностите по земя и по въздух. 

Как оценявате дейностите на съветската авиация?

Един от постоянно зараждащите въпроси е къде е съветската авиация. Знае се, че съветските военновъздушни сили имат разполагаем 440 нови бойни самолети. Къде са те? И аз мисля, че това демонстрира неналичието на съгласуваност. Не знаем даже дали има един висш командващ и планиращ цялата акция. 

Какво знаем за съветските проекти да завладяват украинските черноморски пристанища?

Ако погледнем на Азовско море, то е пределно ясно желанието на Русия за сухопътен мост към Крим. Това значи вдишване на надзор върху цялото Азовско море, което бе задачата най-малко след нахлуването в Украйна. Руските войски превзеха пристанището Бердянск, само че срещат отпор в Мариупол. Интересно е, че съветската формация от Крим настъпи освен на изток, само че и на запад. И тъкмо западната акция е тази, която поражда угриженост за страните от цялата акватория, в това число България. И до момента в който съветските сили са затънали в акцията си на север и обкръжаването на Киев, то те имат малко повече триумф на Запад с напредването си към Одеса. Изглежда, че главната им цел е да открият надзор над Одеса. 

Колко значима е Одеса за развоя на войната?

За руснаците Одеса е от основно историческо и политическо значение. От военна позиция завземането на града няма да им сътвори изключително предимство, само че ще е знакова победа за Москва. За Русия е значимо да покаже, че може да докара спора до границите на НАТО, което, несъмнено, е обезпокоително за всички нас. Задържането на Одеса ще бъде доста мъчно за руснаците, тъй като това е огромен град. Това, което видяхме в Ирак, е, че завладяването на градовете не е същото като управлението им. Всеки опит за надзор над Одеса без подозрение ще срещне въоръжена опозиция от украинците. По отношение на това по какъв начин тези събития ще се отразят на Българияq мисля, че си коства да кажем, че завладяването на Одеса ще бъде опасност за всички черноморски страни. То ще ускори съветското владичество в Черно море. Русия към този момент упражнява съществено въздействие посредством контрола си върху Крим и укрепването на базите си там след анексирането на полуострова през 2014 година. Разширение на това въздействие на запад би трябвало да тревожи България и Румъния. То ще направи западната част от Черно море, и на процедура цялото море, зона, в която НАТО няма да има достъп. А има доста сведения, въпреки и единствено от украинска страна, че Русия е минирала трасето от Босфора до Одеса, което затруднява търговскияj трафик. Една от моите паники е, че това ще има резултат за комерсиалния поток до огромни пристанища като Варна и румънската Констанца. Черно море се трансформира във военна зона и морските застраховки нарастват, което значи, че цената на стоките за България и Румъния ще се покачат, тъй като няма друга опция, в случай че желаете да доставяте артикули през Черно море. 

Колко мощен е съветският военен флот? Ще може ли украинският военен флот да му окаже опозиция?

Отговорът на втория въпрос е „ не “. Мисля, че украинският флот е вън от играта. Той е сходен на иранския - като рой от по-малки кораби, които имат задачата да „ жилят “ съперника, само че украинците нямат задоволително такива съдове, с цел да оперират дейно. Одеса е домът на украинския флот. Превземането й ще бъде психически удар и за това, че ще значи завършек на украинския флот. От последните вести наподобява, че украинците имат по-голям триумф с потреблението на ракетни батареи, ситуирани на сушата. Това може да бъде урок за някои страни, в това число България, които имат дребни флоти, тъй като те ще имат доста лимитирана роля в една стандартна борба, тъй че основната роля ще е на сухопътните сили, които ще обстрелват и поразяват морски цели. Руският Черноморски флот играе доста значима роля в актуалната акция. Силата му е в крилатите ракети, които могат да бъдат употребявани освен за обстрел на южното крайбрежие на Украйна, само че да стигнат и до Киев. Така те влияят върху хода на сухопътните интервенции. 

Каква е вероятността Беларус да бъде въвлечена по-пряко във войната?

Мисля, че водачът на Беларус Лукашенко играе доста деликатно. Той разреши Русия да употребява Беларус като база да нападне Украйна от север, а за злощастие на Украйна столицата ѝ Киев е на север. Ако погледнете армията на Беларус, тя не е в положение да даде значителен принос за съветските сили. Моето схващане е, като се има поради какъв брой потайна страна е Беларус, че има проблеми и с бойния дух на беларуските войски. Повечето назначения там са политически, по разбираеми аргументи, тъй като това е автократично държавно управление. Така че те са неефектини от военна позиция. По-важното е, че президентът Лукашенко също не изгаря от предпочитание да се меси във войната. Той приказва доста за помощта, която оказва на Русия, само че е ясно какво ще му коства това, тъй като е подвластен от военните и полицията, с цел да управлява опозицията в Беларус. Ако Лукашенко загуби част от военната си мощност, т.е. от способността да управлява популацията, може да се стигне до свалянето му от власт до две-три години. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР