След две години срив за авиационния сектор заради пандемията от

...
След две години срив за авиационния сектор заради пандемията от
Коментари Харесай

Авиокомпаниите се готвят за летния бум на пътуванията

След две години срив за авиационния бранш поради пандемията от ковид пасажерите се завръщат толкоз бързо, че секторът не знае по какъв начин да се оправи с повишеното търсене. За да се опълчват на рецесията през последните 24 месеца авиационните компании редуцираха десетки хиляди чиновници, както и стопираха голям брой полети, с цел да понижат разноските си. Според разбор на данните на консултантската организация Cirium, изработен от Financial Times, през последния месец броят на постоянните полети се е възстановил до 89% от равнищата за 2019 година, откакто през април 2020 година е понижен до една трета. Много летища и самолетни компании обаче не съумяват да се оправят със засиленото търсене, защото през пандемията те понижиха разноските до най-малко.

Поради огромния вътрешен пазар авиационната промишленост в Съединени американски щати се е възстановила по-бързо от останалия свят, като предишното лято полетите са достигнали над 80% от равнищата преди пандемията. Въпреки това от този момент тя постоянно претърпява разстройства, защото не съумява да отговори на възходящия брой резервации. Броят на анулираните полети доближи рекордни равнища при започване на ваканционния сезон през 2021 година и от самолетните компании обявиха, че ще понижат броя на полетите за пролетта и лятото, с цел да избегнат по-нататъшни анулации или закъснения. Положението в Европа е сходно, като тази пролет някои авиолинии понижават броя на полетите, с цел да се предпазят от разстройства в последния миг, демонстрират данни на Cirium.

" В Европа към този момент следим по-малко нападателно обмисляне, защото самолетните компании стартират да изтеглят полети, с цел да избегнат оперативни разстройства в мрежата ", споделя Роб Морис от Ascend by Cirium. Като прибавя, че някои авиолинии внезапно са повишили цената на билетите, с цел да понижат търсенето.
Реклама Недостатъчен брой служащи
Пандемията докара до всеобщи уволнения в промишлеността. Според изследване на Oxford Economics през септември 2021 година работните места в авиацията са намалели с 2.3 млн. по отношение на равнищата от преди началото на пандемията. Тук се включва спадът с 29% на личния състав, работещ на летищата, като да вземем за пример наземния обслужващ личен състав, където са закрити 1.7 млн. работни места. Swissport, една от най-големите компании за наземно обслужване в света, през март 2020 година е съкратила личния състав си от 65 хиляди до 10 хиляди чиновници. През януари тази година броят на нейните служащи се е повишил до 45 хиляди и сега компанията се стреми да наеме 17 хиляди нови служащи.

" Простият факт е, че сега не разполагаме с нужния брой чиновници, с цел да осигурим равнището на обслужване, което нашите пасажери заслужават ", декларира Чарли Корниш, изпълнителен шеф на Manchester Airports Group.

Стивън Котън, общоприет секретар на Международната федерация на транспортните служащи, твърди, че световният безпорядък " е директен резултат от неприятни решения " на самолетните компании и държавните управления. Той прибавя, че държавните управления е трябвало да окажат по-голяма поддръжка, а намаляването на разноските в промишлеността е било " недалновидно ". От туристическия отрасъл отхвърлят прекомерно бързото редуциране на хора, като настояват, че несигурността отпреди две години е означавала, че е трябвало да се вземат сложни решения.
Възстановяване на рентабилността
Въпреки зародилите проблеми вследствие на повишеното търсене то ще спомогне за възобновяване на финансовите резултати на фирмите, които бяха съществено наранени от пандемията. През последните две години някои самолетни компании банкрутираха, а даже и най-големите превозвачи натрупаха задължения, с цел да се оправят със срутва в броя на пасажерите. Миналата година Международна асоциация за въздушен превоз (IATA) съобщи, че 40% от 269 милиарда $ държавни помощи за фирмите са пристигнали под формата на задължения, който би трябвало да се обслужват, и че задълженията на промишлеността са нарастнали с 220 милиарда $ от 2019 година до края на 2020 година Организацията предвижда, че промишлеността ще загуби 11 милиарда $ през тази година, защото броят на пасажерите няма да се е възстановил изцяло, като общите чисти загуби сред 2020 и 2022 година ще доближат 200 милиарда $.
Реклама
Въпреки че трите най-големи американски превозвача регистрираха загуби през първото тримесечие, American, United и Delta чакат печелившо второ тримесечие, като United и Delta предвиждат годишна облага макар скока на цените на горивата. United също по този начин чака рекордна тримесечна облага през настоящия тримесечен интервал. За доста самолетни компании в Европа навлизането в летния сезон ще означи повратната точка сред многомилиардните загуби и възобновяване на рентабилността, без значение от разстройствата.

Възстановяването се дължи на туристическите пътувания, до момента в който възобновяване на бизнес пътуванията е по-бавно. Все отново този главен мотор на облагата за доста компании също демонстрира признаци на възобновяване. Въпреки това някои ръководители се двоумят дали растежът на туристическите пътувания ще се задържи, или е еднократен резултат от двугодишните ограничавания, свързани с пандемията.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Туризъм
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР