След два провала в пленарна зала да бъдат разгледани измененията

...
След два провала в пленарна зала да бъдат разгледани измененията
Коментари Харесай

Нов заход към хартиената бюлетина: ГЕРБ получи извънредно заседание

След два неуспеха в пленарна зала да бъдат прегледани промените в Изборния кодекс, с които хартиената бюлетина всеобщо може да се завърне в изборния развой, от ГЕРБ са подхванали нова атака. Днес от партията на Бойко Борисов са събрали нужния брой подписи за привикване на изключително съвещание на правната комисия, която да прегледа закона, научи Клуб Z. Заседанието е планувано за вторник, в 11 ч.

Както е известно, на думи най-големите радетели за машините, които с разнообразни промени в изборните правила през годините увеличаваха броя им по време на гласуванията - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, от много време се пробват да вкарат нова смяна - гласоподавателят да може да избира дали желае да упражни избор с устройсво или с положителната остаряла хартиена бюлетина. Изцяло машинният избор в огромните секции - тези с над 300 гласоподаватели, бе въведен " за една нощ " в късия живот на 45-ото Народно заседание - по самодейност на " ИТН " с поддръжката и на " Демократична България ", и на левицата. След поредицата от изборни загуби обаче от Българска социалистическа партия внезапно пресметнаха, че машините отблъснали 100 000 - 150 000 техни гласоподаватели и по този начин влязоха в " хартиената коалиция " с Движението и с партията на Бойко Борисов.

В края на предишния месец от Българска социалистическа партия пробваха да прокарат изменението в ИК през зала, като го предложиха като точка в дневния ред. Досега нито планът на левицата, нито този на Българска социалистическа партия, които са идентични, не е минал през правната комисия, ръководена от Милен Матеев от " Продължаваме промяната ". Политическа партия също е срещу връщането на хартиената бюлетина и това изяснява за какво Матеев все не вкарва точката в дневния ред на съвещанията на " правна ". Опитът на социалистите планът им да бъде прегледан в зала обаче бе осуетен не от какъв да е, а от депутата от Българска социалистическа партия Крум Зарков. С неговия глас " срещу " предлагането не мина. Самият Зарков от дълго време е изразил позицията си - че не може левицата да е била най-яростният бранител на устройствата и в този момент по този начин безпринципно да се отмята.

Тази седмица обаче последва нов " заход " към включване на ИК в дневния ред. Стигна се до следния абсурд - ГЕРБ да предлага като точка от седмичната стратегия плана на Българска социалистическа партия, защото за личния й не бяха изтекли съответните периоди за разглеждане. Предложението бе направено по оня текст от правилника, допускащ партиите да внесат планове в първата сряда на месеца, които се преглеждат всъщност. Уловката обаче е, че в случай че времето в съответната сряда не стигне, то планът " гори " - т. е. не се трансферира за останалите дни от седмицата. И по този начин, тази сряда времето, написано по устав до 14 ч., " изненадващо " не стигна. Защото ръководещите бяха заложили като първа точка разглеждането на отчетите за активността на омбудсмана за 2020 година и за 2021 година Предвидени за изчитане от трибуната бяха над 10 отчета на другите парламентарни комисии.

Малко преди 13:30 ч. от ГЕРБ и Българска социалистическа партия направиха оферти за удължение на времето, гласувани и прегласувани. Или общо след четири гласувания, не получиха желаното удължение на времето, което замразяваше въпроса за месец.

Срещу тях в Народно събрание по въпроса с хартията са с изключение на Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ - и " Възраждане ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР