След два дни България отново гласува. За трети път в

...
След два дни България отново гласува. За трети път в
Коментари Харесай

Да видим: кой с какво блесна в предизборната кампания


След два дни България още веднъж гласоподава. За трети път в границите на една година. Налице е смътното чувство, че акцията не е тъкмо за това, за което гласуваш, написа Георги Лозанов и обобщава кой по какъв начин се показа.

Кампанията беше центрирана към остарялата ос на опълчване сред Борисов и Радев

Не единствено изборите са 2 в 1. И предизборната акция беше такава: президентско-парламентарна под девиза " Всички на напред за властта, без значение каква! ". Тя всъщност беше центрирана към остарялата ос на опълчване сред някогашния министър-председател и сегашния президент на републиката. Ако социологическите изследвания са правилни, всеки от тях ще може да претендира, че е победил другия в някаква неевклидова политическа геометрия, където се пресичат успоредни институционални прави. Загубата ще е единствено за тези, за които институциите са по-важни от персоните.

Смътното чувство, че акцията не е тъкмо за това, за което гласуваш, се засилваше от потреблението на Ковид-кризата за предизборни цели. Вината за разрастването ѝ се прехвърляше сред някогашните и актуалните ръководещи.
Редакцията предлага
Румен Радев против ГЕРБ

Румен Радев със самочувствието, че авансово е спечелил втория си мандат, гледаше да не прави внезапни придвижвания и да не участва предизборно в медиите, а още по-малко да влиза в директен спор с другите претенденти. Залагаше на образувания си още през миналогодишните митинги облик на народен воин в битката с Борисов: предизборният му слоган " С вас съм " изискваше от всички, които не са с ГЕРБ, да гласоподават за него. Ако не го създадат, значи са за ГЕРБ. Актуализацията на борческия му облик бе поверена на служебното държавно управление, като изглеждаше, че най-хубава работа ще му свърши Бойко Рашков, само че по-скоро се получи противоположен резултат. С изявения си хъс за отмъщение вътрешният министър обезсилваше обективността на изнесените данни и вместо в юридически, ги поставяше в политически подтекст (в какъвто попаднаха и новите фотоси от спалнята на Борисов, правени преди години, само че публикувани дни преди изборния ден).

Това даде опция на ГЕРБ да трансформира в лайтмотив на акцията си недоволството, че са подложени на политически репресии. Влизането в ролята на жертва нееднократно е играло мобилизираща роля за електората им. Още преди години Румяна Коларова изобретателно назова опитите всички да се обединят против Борисов коалиция " Убийство в Ориент експрес ", което те за разлика от героите на Агата Кристи и до момента не съумяват да извършат. Въобще, шансът на ГЕРБ да печели дивиденти беше надалеч по-голям, в случай че ги атакуват, без да се отбраняват, в сравнение с от неспирната им офанзива против служебните министри на Радев. Да си спомним единствено за усилието им да разгласят за проблем на националната ни сигурност канадското поданство на Кирил Петков. Кой със здрав разсъдък бе повярвал, че посредством него канадците желаят да се намесят в суверенитета на нацията ни?

Какво направиха Герджиков и Панов?

Положението на проф. Анастас Герджиков в акцията не беше за завиждане - от една страна поради поддръжниците си от ГЕРБ самичък трябваше да ги поддържа, а от друга да се пази от тях, с цел да не го опустоши лавината от обвинявания против ръководството им. Търсеше излаз за себе си в академична отдалеченост от горещите политически въпроси: не съм аз индивидът, който би трябвало да им дава отговор, аз съм от друго тесто. Но това звучеше като доброволна частична капитулация, тъй като няма по какъв начин да играеш сполучливо на разкаляния избирателен терен, без да си съблечеш тогата.

Обратно на Герджиков,. Той застана на изрично дясна позиция, което в нашите условия значи антикомунистическа, свързвайки една мъчително прекратена нишка в публичния ни живот. Проблемът му обаче се оказа, че той е кадърен да я съобщи като морално-правна есеистика, само че не и да я облече в политики. Нито пък имаше време и техника в нейната вероятност да построи личния си политически облик. Изглежда като екстравагантен отшелник, който желае да стане президент, с цел да извърши това, което не е съумял като арбитър - да спре основния прокурор. Остава неразбираемо за какво Демократична България, до която той е идейно непосредствен, не му е предложила помощ, или пък за какво той не е потърсил помощта ѝ. Тъй или другояче, некоординираността посред им взаимно им смъква резултата. Така Лозан Панов ще е идващият Неделчо Беронов, светла му памет, а Демократична България още веднъж ще отстъпи (след Има Такъв Народ, която " танцува единствено едно лято " ) ролята на водеща политическа мощ в смяната.

Георги Лозанов

Възходът на Политическа партия и скуката в Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи

Социологията споделя, че ще отстъпи ролята на. Те изваждат хората от безизходицата. Първо, тъй като се държат оптимално съответно по отношение на историческия миг: страната се намира в тежка рецесия и то освен една, а те употребяват акцията, с цел да формулират хем научно, хем разбираемо съответните проблеми и да оферират съответни решения. И второ, тъй като показват оптимизъм, емпатия и бодрост. Кой е споделил, че би трябвало да си неудовлетворен или скандалджия, с цел да спечелиш доверието на гласоподавателя, даже той самият да е подобен?

Какво да кажа за представянето на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи? Ами нищо изключително. Българска социалистическа партия стиснаха зъби поради битката за сърцето на Кремъл и поддържаха Румен Радев на първи тур. Движение за права и свободи евентуално ще създадат същото по същата причина и ще поддържат проф. Герджиков на втори тур. Но устойчивата им политика на " ни лук яли, ни лук мирисали " ги накара в това време да хвърлят ръководителя си в президентската конкуренция.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР