След два дена дебати Македонският парламент одобри новото правителство начело

...
След два дена дебати Македонският парламент одобри новото правителство начело
Коментари Харесай

Новото македонско правителство успя да мине през парламента

След два дни диспути Македонският парламент утвърди новото държавно управление отпред с Димитър Ковачевски с 62 гласа " за " и 46 " срещу ". Ковачевски е някогашен заместник-министър на финансите в кабинета на Зоран Заев, който се отдръпна след тежка загуба на локалните избори предишния октомври.

СДСМ резервира надзор върху ръководството благодарение на албанската партия " Алтернатива ", която получи три министерски поста, макар, че има единствено четирима депутати в Народното събрание.

Десноцентристката опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ предстоящо гласоподава срещу новия кабинет, настоявайки, че единствено предварителни избори ще дадат легитимност на ръководството.

Ковачевски съобщи, че ще се концентрира върху оправянето с икономическата неустановеност, задълбочена от пандемията и внезапния растеж на цените на силата.
Дванайсет от общо 21 места в новия кабинет ще са за СДСМ, а девет за албанските партии. Осем от предходните министри ще бъдат заменени, в това число министрите на защитата и на опазването на здравето - Радмила Шекеринска и Венко Филипче, надлежно със Славянка Петровска и Беким Сали. Постовете си резервират вътрешният министър Оливер Спасовски и икономическият министър Крешник Бектеши.

Правителството на Ковачевски ще има един член повече от предходния кабинет - това ще е министър без портфейл, виновен за диаспората. Ще има и четирима вицепремиери, виновни надлежно за политическата система и междуобщностните връзки, битката с корупцията и престъпността, европейските и икономическите въпроси.

Първата външнополитическа среща на новия министър председател ще е с българския му сътрудник Кирил Петков, който във вторник ще посети Скопие.

Ковачевски сподели пред Народното събрание, че разговорът с България ще се засилва, само че идентичността и езикът на македонския народ не подлежат на договаряния. Петков от своя страна разяснява, че не се чака срещата да докара до смяна на българската позиция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР