След два часа бурни дебати парламентът разруши закупуването на 183

...
След два часа бурни дебати парламентът разруши закупуването на 183
Коментари Харесай

След два часа дебати парламентът купи бойни машини Страйкър от САЩ за над 2,5 млрд. лв.

След два часа бурни диспути Народното събрание унищожи закупуването на 183 бойни машини " Страйкър " от Съединени американски щати за над 2,5 милиарда лева

Сделката бе подкрепена от присъстващите в залата 134 депутати от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, Политическа партия - Демократична България и Движение за права и свободи, които гласоподаваха " за ".

 

Това стана макар заканите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов по време на акцията да не я поддържа, тъй като опонира на взето през 2018 година решение на Народното събрание.

 

Срещу плана се оповестиха от " Възраждане " и Българска социалистическа партия. 55 депутати бяха " срещу ", а двама гласоподаваха с " въздържал се ".

 

Парите за машините ще бъдат обезпечени от държавния бюджет в разсрочено заплащане до 2027 година.

 

Страната ни планува да закупи общо 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които " Страйкър ", останалите 15 - спомагателни камиони. Машините ще бъдат доставени в период от 3 години след възлагането на контракта за произвеждане. Първите доставки се планува да дойдат през първото тримесечие на 2025 година, а последните през първото тримесечие на 2028 година.

 

Плащането по контракта, в това число два бъдещи контракта за придобиване на муниции, е планувано да се извърши за интервал от пет години. Освен посочената сума за цялостната реализация на плана ще са нужни и други спомагателни разноски за заплащане на Данък добавена стойност, мита, транспортни разноски и други

При разгорещените разисквания в пленарната зала бе и министърът на защитата Тодор Тагарев, който отбрани решението на кабинета за пазаруването на американската техника.

 

" Това е положително решение и аз в действителност доста скърбя, че има такива народни представители, които работят против ползите на българската войска ", съобщи от трибуната на Народното събрание Тагарев.

 

" Ако депутатите бяха слушали отчетите на комисиите, щяха да получат отговори на доста от въпросите, които са били сложени. Очевидно за вас това не е значимо, по-важно да си водите пропагандата. Няма никакво значение дали министър или заместник-министър ще подпише договорите. Искам да подчертая, че този развой продължава повече от 10 години и първите механически задачи са създадени през 2012 година ", сподели Тагарев.

 

Председателят на Комисията по защита Христо Гаджев от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили съобщи, че проектът е бил занимателен от служебните държавни управления през 2021 г. По време на кабинетите на Гълъб Донев тогавашният министър на защитата Димитър Стоянов е изпратил питане до 13 компании (бел. от ред. - измежду които български такива) за изпращане на предложения за закупуване на машините. Въпреки това обаче - България е изпратила питане до Държавния департамент на Съединени американски щати за закупуване на машините вид " Страйкър ", която е предложила най-ниски цени.

 

" Националното изменничество и отбраната на непознати ползи стартира да се трансформира в норма и нещо обикновено ", настоя депутатът от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов, имайки поради ползите на Съединени американски щати. По думите му по времето на комунистическия режим Съветският съюз е третирал България по сходен метод, само че тогава съгласно него най-малко е имало стопански изгоди за страната.

 

" В момента ни третират като надали не 51-ият щат на Съединени американски щати, само че най-бедната стопанска система в Европа ставаме донор на най-богатата стопанска система в света ", добави Гуцанов.

 

Той попита къде са поръчаните от Съединени американски щати изтребители F-16 Block 70 и вметна иронично, че " чертежите може би сте ги видели, само че и тях ги няма ".

По думите му други страни купували най-модерните американски изтребители F-35 на доста по-ниска цена от F-16 Block 70. Призова Тагарев да си подаде оставката, тъй като предлагането да се купят бойни машини било " национално изменничество ".

 

По време на дебатите Атанас Зафарев от Българска социалистическа партия упрекна министър Тагарев, че не съблюдава решението на 44-ото Народно заседание, в което се споделя, че не могат да бъдат правени капиталови разноски за над 1,450 милиарда лева без експлицитното решение на Народното събрание.


Според водача на " Възраждане " Костадин Костадинов машините не дават отговор на условията на Българската войска. По думите му България може да закупи по-добри френски или немски машини за същата сума.

 

" Този метод е добър и можете през днешния ден да вземете едно рационално и положително решение за българската войска. Около 40% от човекочасовете по производството на машините ще бъдат положени тук, в България. Ще бъде построен Регионален център за ремонт и поддръжка на машини " Страйкър " за Европа. Имам достъп до класифицирани отчети – това, което сподели господин Костадинов сподели, не съм го срещал в тези отчети ", отговори Тагарев на рецензиите на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов.

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР