След дългогодишни отлагания първата ракета “Ангара е най-сетне готова за

...
След дългогодишни отлагания първата ракета “Ангара е най-сетне готова за
Коментари Харесай

Русия ще изстреля ракета “Ангара” за пръв път на 25-ти юни

След дългогодишни отлагания първата ракета “Ангара ” е най-накрая подготвена за полет. Изстрелването, съгласно Moscow Times, е планувано за 25 юни.

Това първо изстрелване няма да е ангажирано с изпращането на неестествен сателит в космоса, а по-скоро ще бъде тествана работата на първата и втората степен при галактически полет по суборбитална траектория.

Идеята за градежа на ракети “Ангара ” породи още при започване на 90-те години, след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. За Русия стеснителен беше фактът, че доста от галактическите уреди се намират на територията на непознати страни – да вземем за пример, ракетите “Зенит ” се създават в Украйна, а космодрумът Байконур (от където се случват всички пилотирани полети) се намира на технологията на Казахстан. Строежът на ракети “Ангара ” беше умислен, с цел да може Русия да се отърси от зависимостта от непознати страни. Освен тях, на територията на Русия понастоящем се строи нов космодрум – Восточний.

 Angara Rockets

Модели на ракети от фамилията “Ангара ” на ревюто МАКС 2009 / Wikimedia Commons

Ракетите “Ангара ” са първите нови ракети, които Русия основава след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. “Ангара ” се предлага в няколко разновидността. Лекотоварните “Ангара 1.1 ” и “Ангара 1.2 ” ще заменят ракетите “Космос ”, “Циклон ” и “Рокот ”. Ракетата със междинна товароподемност “Ангара 3 ” ще размени украинската “Зенит ”, ракетата “Ангара 5 ” ще размени ракетите “Протон ”.

Първото изстрелване на “Ангара ” на 25-ти юни ще бъде на версия 1.2.  Според Дмитрий Рогозин обаче Русия възнамерява тест на ракета “Ангара 5 ” до края на 2014 година.

Счита се, че ракетата “Ангара 5 ” ще бъде и най-широко употребяваната съветска ракета от това семейство. Досега Русия употребява за тежкотоварните си потребности главно ракетите “Протон ”, които от своя страна работят с хиперголично гориво – диметил хидразин и азотен тетроксид. Тези две съставки са извънредно комфортни, тъй като се самозапалват при контакт – т.е. няма потребност от специфична система за запалването на ракетното гориво. За страдание горивото на “Протон ” е извънредно токсично и това докара до утежняване на взаимоотношенията сред Русия и Казахстан. Казахстанските управляващи се оплакват, че поради ракетите “Протон ” на територията на страната са зародили тежки екологични вреди – значително и поради честите провали на въпросните ракети.

Новите ракети “Ангара ” ще работят на първо място с керосин и О2, които са доста по-безопасни.

Сред проектите на Хруничев, разработчик на “Ангара ”, има концепции за потреблението на ракетите и за пилотирани полети. Ракетата “Ангара 5П ” би трябвало да е в положение да извежда в околоземна орбита 20-тонен шестместен пилотируем галактически транспортен съд.

Има идея и за създаване на версия “Ангара 7П ”. Тази ракета се чака да е свръхтежка и концепцията е за осъществяване на пилотирани експедиции до Луната и Марс.

По време на първия полет на “Ангара ” на 25-ти юни ще се употребява площадка на космодрума Плесецк. Тежкотоварните ракети “Ангара 5 ” ще изхвърчат от Восточний.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР