След дълго прекъсване, марсоходът “Кюриосити отново започне да дълбае скалите

...
След дълго прекъсване, марсоходът “Кюриосити отново започне да дълбае скалите
Коментари Харесай

Марсоходът “Кюриосити” отново започна да дълбае скалите на Марс

След дълго спиране, марсоходът “Кюриосити ” още веднъж стартира да дълбае скалите на Марс!

“Кюриосити ” кацна на повърхността на Червената планета в средата на 2012 година, само че от този момент насам е издълбал и е изследвал единствено две скали. Причината по тази причина е, че забавните места за проучване се намират към момента надалеч – главната цел за марсохода е визитата на планината Шарп и проучването на скалите там, които биха могли да дадат информация за положението на предишното на Марс и дали на планетата е имало живот. Така че марсоходът към този момент единствено пътува, без да се стопира детайлно върху минаващите край него обекти, а и няма потребност да се похабяват инструментите към момента. Мисията на “Кюриосити ” е замислена като дългогодишна, може да продължи даже цяло десетилетие, а най-интересното към момента занапред предстои… Ние към момента имаме един нов марсоход, който занапред би трябвало да се развихри и стартира своята работа.

При предходните две дълбаения “Кюриосити ” откри, че на дъното на кратера Гейл е имало речно корито. Това бе доста забавно изобретение! След това той потегли към Шарп, само че по пътя се спря край една, по този начин да го назовем, крайпътна спирка – района Кимбърли. А тук има някои забавни скали. Ако при предходните два пъти марсоходът дълбаеше в така наречен аргилит, тип седиментни скали,  тук приказваме за необикновен вид седименти – пясъчници.

 Curiosity Starts Drilling

На тази фотография, направена на 1-ви май, се вижда по какъв начин марсоходът “Кюриосити ” дълбае канара. Credit: Mastcam / MSSS-Malin

В продължение на няколко дни не беше ясно дали марсоходът “Кюриосити ” ще дълбае на това място. Решение трябваше да бъде взето от учените. На 29-ти април решение беше взето и “Кюриосити ” направи тестов пробив на канара с име Уинджана.

Решение за прокопаване на повсеместен пробив, от който да бъдат взети скални проби, ще бъде взето през идващите дни. Тогава се чака “Кюриосити ” да стрие на прахуляк част от скалния материал и да го подаде за подробен разбор от намиращите се на борда набор от принадлежности.

До този миг наблюденията демонстрират, че подбраната канара е ситнозърнеста, като нейният цвят е доста по-сивкав от червеникавия цвят на повърхността на Марс. Освен това при дълбаенето излиза наяве, че в избрани сектори скалата е по-плътна, в сравнение с при други. Всичко това разкрива цялостна история за това какви води са текли на Марс, че да образуват сходен вид скали.

Скалата Уинджана е именувана в чест на клисура, която се намира в Западна Австралия и носи същото име.

Ще бъде забавно да забележим какво ще открие “Кюриосити ”, в случай че решението да се направи повсеместен пробив бъде взето. Отдавна чакаме забавни научни резултати от тази задача – извънредно време е марсоходът да ни даде такива.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР