След дълги спорове, в Германия беше приет законопроект за постепенно

...
След дълги спорове, в Германия беше приет законопроект за постепенно
Коментари Харесай

В Германия забраняват отоплението с петролни продукти и газ

След дълги разногласия, в Германия беше признат законопроект за последователно унищожаване на системите за отопление с петролни артикули и газ. Целта на закона е да насочи страната по пътя към климатично неутрално отопление в бъдеще. Сега обаче валят голям брой въпроси, измежду които и до каква степен в действителност новият закон и всички старания, свързани с него ще оказват помощ в битката с климатични промени. Забраната не значи, че отоплителни системи ще бъдат наложително премахвани, само че отоплението с възобновима сила е значим съставен елемент.

Новата редакция на закона, чиято първа по-строга чернова беше редактирана, планува, че от 2024 година в новопостроените здания би трябвало да се подсигурява, че конфигурираното отопление генерира минимум 65% от топлината от възобновими сили. За съществуващи към този момент здания общините би трябвало първо да показват проекти за това, по какъв начин удобното за климата превръщане би трябвало да работи на локално равнище - дали ще бъдат построени да вземем за пример централни отоплителни мрежи, или газови мрежи за биогаз или водород.

Важно е да отбележим, че даже и след 2024 година ще могат да бъдат конфигурирани отоплителни системи на нафта и газ, само че би трябвало да бъдат спазени избраните условия, отговарящи на закона. Така че, сигурно за притежателите предстоят доста стъпки, свързани с новостите. Социологически изследвания сочат, че двама от трима германци са срещу проектите на ръководещите в Германия.

Ето и повече за новия закон за отопление и битката с климатичните промени. Още по време на самия спор в Бундестага се прокраднаха подозрения дали всички старания въобще имат смисъл. Беше посочено, че даже първичният по-строг закон ще спести изтъквам „ потискащо малко " излъчвания въглероден диоксид.

Първоначално законопроектът предвиждаше от 2024 година множеството типове нови отоплителни системи, захранвани с нафта или природен газ, да бъдат неразрешени. Според екологичния институт, който е най-важният източник на информация за немското държавно управление по тематиката, първичната по-строга версия на закона щеше да избегне към 13,3милиона тона въглероден диоксид до 2030та година или другояче казано по-малко от два % от общите излъчвания на Германия.

В сегашната си форма, в която е признат законът, задачата е да бъдат избегнати към една четвърт по-малко парникови газове от първичния план. От министерството на стопанската система обаче считат, че резултатът на понижаване на нездравословните излъчвания въглероден диоксид ще става все по-осезаем във времето.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР