След дълги преговори между партиите в управляващата коалиция в Берлин

...
След дълги преговори между партиите в управляващата коалиция в Берлин
Коментари Харесай

Германски паспорт вече ще се взема по-лесно, но само ако не си на социални помощи

След дълги договаряния сред партиите в ръководещата коалиция в Берлин бе реализирано съглашение за промяна на даването на немско поданство. Едно от най-важните облекчения: отсега нататък чужденците, получаващи немско поданство, няма да са длъжни да се отхвърлят от досегашния си паспорт. В момента това важи за жителите на страни от Европейски Съюз, само че не и за множеството други националности. Занапред ще важи за всички: с цел да получиш немски паспорт, няма да има потребност да хвърлиш предходния си.
След петгодишен легален престой
Обществено-правната АРД цитира законопроекта, като слага акцент върху концепцията на обединението, че би трябвало да се усъвършенства интеграцията на новите германци в тукашното общество. Една от ограниченията планува, че заселилите се в Германия чужденци към този момент ще могат да получават гражданство след единствено петгодишен легален престой в страната – до момента срокът беше най-малко 8 години. Условието е претендентите да са добре интегрирани в немското общество.

Дирк Визе, заместник-председател на Социалдемократическата секта в Бундестага, изяснява пред АРД какво значи „ добре интегриран “: „ Да приказват немски, да могат финансово да устоят себе си и фамилията си, да са правилни на немската Конституция и, несъмнено, да не нарушават закона. “
Още облекчения
Срокът за приемане на немско поданство може да бъде даже в допълнение съкратен до три години, в случай че преселниците показват особени триумфи при интеграцията си, да вземем за пример чудесно притежаване на езика, доброволческа активност или огромни професионални достижения.

Родените в Германия деца на родители чужденци, също към този момент ще получават по-лесно поданство. Главното изискване за това е най-малко един от двамата родители да живее в Германия на законно съображение минимум от пет години – до момента срокът беше 8.

Медиите оповестяват, че министърката на вътрешните работи Нанси Фейзер желае да бъдат облекчени и тези претенденти за поданство, които са над 67-годишна възраст: вместо документално доказателство за притежаване на езика, отсега нататък от тях към този момент ще се чака единствено устно доказателство.

Законопроектът явно урежда още по-ясно и друга материя: немско поданство да не се дава на хора, направили избрани закононарушения. Според „ Зюддойче Цайтунг “ става дума в това число за причинители на закононарушения с расистка или антисемитска мотивация, накърняващи човешкото достолепие. След приемането на закона прокуратурата ще бъде задължена автоматизирано да оповестява за такива причинители на службите, присъждащи немското поданство.
Без право на поданство
И още нещо доста значимо: и отсега нататък поданство няма да получават тези чужденци, които живеят от обществени помощи в Германия. Законопроектът планува обаче и някои изключения, да вземем за пример за самотни майки, твърди Дирк Визе. Според него обединението е на крачка от дефинитивно съглашение по законопроекта. Очаква се кабинетът да го одобри още през лятото.

„ Хора, които към този момент са част от нашето общество, би трябвало да получат правото да вземат участие в градежа на демокрацията тук “, споделя вътрешната министърка Нанси Фейзер пред „ Зюддойче Цайтунг “. Според нея това е значимо изискване да се привлекат в Германия тези експерти, от които страната незабавно се нуждае. Фейзер твърди, че законопроектът сменя парадигмата: до момента тези хора бяха принуждавани да се отхвърлят от част от своята еднаквост, отсега нататък обаче това няма да е по този начин.

Публикацията е на Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР