След дълъг председателски съвет парламентарните групи не постигнаха консенсус около

...
След дълъг председателски съвет парламентарните групи не постигнаха консенсус около
Коментари Харесай

Всяка група да предложи кандидат от друга политическа сила

След дълъг председателски съвет парламентарните групи не реализираха консенсус към това какъв да е ръководител на Народното събрание и възобновиха пленарното съвещание. Тонът на изявленията бе осезаемо по-спокоен и градивен.

" Не се стигна до някакъв консенсус. Връщаме се в зала да продължим процедурата. Аз предложих разнообразни разновидности на това функционалността да се извършва на ротационен принцип ".

Това сподели съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов след края на председателския съвет.

В началото на възобновеното съвещание Кирил Петков съобщи, че критериите на " Продължаваме промяната " включват предходен опит като ръководител или зам.-председател. Според него определеният би трябвало да не е конфликтна персона и с високо публично доверие.

" Всяка група да намерения или да предложи един или двама претенденти от друга политическа мощ ", предложи още Петков.

Според него единствено по този начин могат да се затворят алените линии, които са станали пропасти.

Десислава Атанасова (ГЕРБ) описа, че е предложила " да се обединим, да търсим единодушие по други критерии, справедливи, отвън политическата логичност ". Едно от нейните оферти е било първата и втората политическа мощ отдръпват и да се избере кандидаът на третата - Йордан Цонев (ДПС). Това предложение обаче не събрало болшинство.

Атанасова предложи да се избере най-възрастният народен представител и това да е единствения аршин. Той ще бъде подпомаган от заместници, които да водят съвещанията. Според нея това ненапълно ще дава отговор на Конституцията.

Асен Василев отговори, съгласно Конституцита най-възрастният открива съвещанието, само че по-късно Народното събрание избира ръководител.

" За нас е значимо ръководителят да има опит и да управлява дейно Народното събрание в късия му живот. В тази зала има хора с този опит ", сподели Василев.

Според Василев елементарно може да се реши кой е " неконфликтен " и " няма да взривява залата ", което автоматизирано дисквалифицира него като претендент.

Очаквайте детайлности!
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР