След Бойко Борисов, Делян Добрев, Радостин Василев и др., главният

...
След Бойко Борисов, Делян Добрев, Радостин Василев и др., главният
Коментари Харесай

Гешев иска имунитетите на още двама от Народното събрание

След Бойко Борисов, Делян Добрев, Радостин Василев и други, основният прокурор Гешев се възползва от законовото си право и желае още два имунитета на депутати от настоящото 49-о Народно заседание.

Това излиза наяве от известие на прокуратурата.

Предложението е на най-ниското равнище - Софийската районна прокуратура, а описаното действие е лека телесна щета на длъжностно лице и безчинство. При това става въпрос за  " остарели " истории отпреди 2021 година, излиза наяве още от съобщенито.

В известието двамата са посочени единствено като В.В. и А. Г.

Според правния уебсайт става въпрос за Ангел Георгиев и Веселин Вешев от " Възраждане ". Двамата са подсъдими за безчинство и нанасяне на лека телесна щета на служители на реда.

Те бяха арестувани през 2020 година след митинг, проведен от " Възраждане " на 27 януари 2020 година пред Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Обвинителният акт против тях е импортиран в Софийския областен съд (СРС), само че поради имунитетите им от 2021 година делото е спряно.

 Ето и известието:

Главният прокурор внесе искане за събаряне на имунитета на народни представители от 49-то Народно заседание

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-то Народно заседание искане за събаряне на имунитета на народните представители В.В. и А.Г. по предложение на Софийската районна прокуратура.

Срещу двамата има импортиран обвинителен акт в Софийски областен съд (СРС) за осъществени от всеки един от тях закононарушения по член 131, алинея 2, т. 4, вр. член 130, алинея 2 Наказателен кодекс и по член 325, алинея 2, вр. алинея 1 Наказателен кодекс.

С определение от 09.12.2021 година на СРС, наказателното произвеждане по делото е спряно, защото А.Г. е определен за депутат в 47-то Народно заседание, а В.В. е определен за общински консултант.

С определение от 16.08.2022 година на същия правосъден състав наказателното произвеждане по делото не е обновено. Мотивите на съда са, че въпреки след разформироване на 47-то Народно заседание на 02.08.2022 година за А.Г. да е отпаднало основанието за прекъсване на наказателното произвеждане, то за В.В. не е отпаднало, защото към този миг към момента се явява лице с имунитет, а за изясняване на фактическата конюнктура и вярното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с присъединяване на двамата подсъдими.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 година А.Г. и В.В. са оповестени за народни представители и след полагане на клетва на 12.04.2023 година се явяват лица с имунитет.

Продължаването на наказателното гонене против народните представители е допустимо единствено с позволение на Народното събрание или при документално единодушие от тяхна страна, съгласно наредбата на член 70 от Конституцията на Република България и според член 135, алинея 3, вр. с алинея 1 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР