След близо тригодишна сага репортерът Димитър Върбанов бе признат за

...
След близо тригодишна сага репортерът Димитър Върбанов бе признат за
Коментари Харесай

Съдът оправда Димитър Върбанов от „Господари на ефира“

След близо тригодишна сага репортерът Димитър Върбанов бе приет за почтен от Окръжен съд - Велико Търново по дело, заведено против него от прокуратурата след серия от репортажи за склад, в който се съхраняват храни с изминал период на валидност.

До правосъдната зала се стигна откакто в серия от репортажи в предаването „ Господари на ефира “ Върбанов и екипът му демонстрираха по какъв начин в склад за храни във Велико Търново се съхраняват артикули с изминал период на валидност с месеци, а Областната дирекция по сигурност на храните не взема никакви ограничения.

Журналистическото следствие сподели по какъв начин част от стоките с изминал период на валидност се популяризират в комерсиалната мрежа след преетикетиране, при което се подменя срокът им на валидност.

На 26 септември 2018, поради неналичието на съответен надзор от страна на институциите, Върбанов и операторите му за следващ път пробваха да създадат инспекция в склада за храни, откакто стока бе възбранена от ОДБХ и формирано досъдебно произвеждане от прокуратурата. По време на фотосите към екипа бе проявена експанзия и опит за физическа разпра. Нападението над репортерския екип бе отразено в локални и национални медии.

След това, обаче, против репортера бе повдигнато обвиняване, че е дал погрешни показания с претекстовете, че „ пред подобаващ орган на властта – старши проверяващ служител на реда в Отдел „ Разследване " при ОД Министерство на вътрешните работи – Велико Търново, устно умишлено е удостоверил лъжа, а точно: че бил издърпан до вратата на склад на Едноличен търговец „ Елис Елисавета Захариева " във Велико Търново, където е бил блъснат и изхвърлен от склада от притежателя му Иван Иванов и различен чиновник, в резултат на което получил пострадвания “.

След тригодишна сага, на 2 декември 2021, въззивен състав на Окръжен съд – Велико Търново разгласи Димитър Върбанов за почтен по това обвиняване. Решението предстои на обжалване и протестиране пред Върховен касационен съд в 15-дневен период.

„ Това беше едно от най-кошмарните неща, които могат да се случат на един публицист. Показваш по какъв начин в комерсиалната мрежа гладко се продават храни с изминал период на валидност, до момента в който институциите нехаят и в следствие получаваш обвиняване, мярка за неотклонение „ подписка “, криминалистична регистрация – фотография с табелка и номер, взимане на ДНК-материал и пръстови отпечатъци. Нищо не може да компенсира напрежението за мен и околните ми, както и възприятието за неправда, което изпитва човек, който се е борил да покаже една неправда на обществото, а получава обвиняване от прокуратурата в подмяна. В нито един миг, обаче, не съм преставал да имам вяра в закона и в това, че за Окръжен съд – Велико Търново са значими обстоятелствата и доказателствата . “ – разяснява някогашният кореспондент на „ Господари на ефира “ Димитър Върбанов.

Междувременно складът, в който следствието на Върбанов сподели, че се съхраняват и продават храни с изминал период на валидност, към момента работи. Никой не знае какво се случи с храните с изминал период, които следствието разкри и нито една от държавните институции не даде приемлив отговор на въпроса влязоха ли те в комерсиалната мрежа.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР