След близо двучасово изслушване на шефа на Главна дирекция Съдебна

...
След близо двучасово изслушване на шефа на Главна дирекция Съдебна
Коментари Харесай

Съдебният съвет не реши дали да вземе мерки за проблемите със съдебната охрана

След близо двучасово чуване на шефа на Главна дирекция " Съдебна защита " Георги Жеков, поискано от основния прокурор Сотир Цацаров, Висшият правосъден съвет не взе никакво съответно решение по изложените от Жеков проблеми.

Повод за беседата с него в кадровия орган на Темида стана случай в двора на Специализирания углавен съд, при който обвиняем атакува очевидец под делото против него.

Тогава Цацаров изиска Жеков да каже какъв брой правосъдни здания се охраняват физически и по какъв начин се подсигурява сигурността на участниците в процесите, магистратите и жителите.

От изнесеното от основния комисар стана известно, че, от една страна, не доближават чиновници, а от друга, работещите употребяват остаряла техника, като това основава действителен проблем със сигурността и защитата на правосъдните здания у нас. Конкретно за профилирания съд, който се намира на ул. " Черковна " и където има огромен паркинг, в който се влиза без инспекция, Жеков изясни, че там физическата защита е от 23-ма чиновници, а за цялостното гарантиране на сигурността са нужни 40 души.

По думите на Жеков постоянно са били отправяни претенции за увеличение на щата, като дефицит на защита има и на други места, а постройките, които би трябвало да бъдат защитавани, се усилват непрекъснато.

Цацаров, който и преди година и половина също беше изискал чуването на Жеков, съобщи след неговото чуване:

" Зaдaчaтa нa Главната дирекция " Oхрана " e дa ocигypи oxpaнaтa, вътpeшнитe пpoблeми ca пpoблeми, нo нe ca oт нaшa ĸoмпeтeнтнocт, ĸaĸтo пpaвopaздaвaнeтo нe e oт вaшa. Baшa зaдaчa e дa гapaнтиpaтe cигypнocттa нa мaгиcтpaтитe и нa гpaждaнитe в cъдeбнитe cгpaди ", изясни глaвният пpoĸypop и изиска съответна информация за защитата на профилирания съд.

" Защо не се ревизира за оръжие на територията на целия комплекс, а единствено при влизането в главната постройка. По моя информация, както и от отчета на ръководителя на профилираната прокуратура, подсъдими влизат с персоналната си защита необезпокоявани, носейки оръжие, бинокли и съоръжение, и по този метод се показва наличие и може да се окаже влияние върху очевидци и други участници в процеса ", съобщи още Цацаров.

Жеков изясни, че след случая от предишния месец към този момент има чиновник, който ревизира влизащите и на паркинга с металдетектор. Освен това се работи по лист с мepĸи зa ocигypявaнe нa cигypнocттa нa cгpaдaтa нa cпeцализираното правораздаване. Така 88 хиляди лв., с които е трябвало да бъдат купени нови коли, ще отидат за нови камери и преграда, пред която да се ревизират влизащите коли.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР