След близо десетгодишна пауза пловдивският белетрист и автор на романа

...
След близо десетгодишна пауза пловдивският белетрист и автор на романа
Коментари Харесай

Тодор Костадинов с нов сборник с разкази

След близо десетгодишна пауза пловдивският белетрист и създател на романа „ Софийско жителство “ Тодор Костадинов преобразява дългогодишното си безмълвие в креативно ентусиазъм и се завръща на литературната сцена у нас с 16 магнетични описа за Пловдив от предишното, вечно останал в сърцето и фантазиите на писателя.

„ Ничия: Трите метода на Мариана “ е алманах с същински и съвсем същински истории, който ни повежда по тесните каменни улички на хилядолетния град под тепетата, запечатали в себе си чара на младостта и есенцията на българския дух и народен нрав.

Непретенциозен в стила си, само че правилен на мощния си авторски почерк, Тодор Костадинов ловко дирижира музиката на живота на калейдоскопичните си персонажи – през детските им мемоари за същинско благополучие до несполучливото търсене на любовта и тъгата по отказващата да си замине вечно, само че въпреки всичко окончателно отишла си младост.

Написани увлекателно и налично, по метод, който разрешава на читателите да преоткрият себе си и своите мемоари за предишното измежду страниците им, разказите в „ Ничия: Трите метода на Мариана “ засягат някои от най-човешките тематики – мъдростта и гордостта, любовта, тъгата и носталгията.

А Вечният град – обичаният Пловдив, където и самият Костадинов реализира първите си писателски триумфи – остава постоянно насочна точка и най-верен очевидец на триумфите и неволите на героите му в пътешествието, наречено живот.

Тодор Костадинов е роден през 1959 година в град Сунгурларе, Бургаско, само че животът му е вечно обвързван с обичания му Пловдив, където приключва Математическа гимназия и учи българска лингвистика в ПУ „ Паисий Хилендарски “. Автор е на сборника с разкази „ Девет дни в Париж “, повестта „ Забрави страха, Филипе “, романите „ Признай, че мислиш за мен “ и „ Софийско жителство “.

„ Тодор Костадинов съумя да трансформира своето дългогодишно писателско безмълвие в скъпа руда и то в този момент щастливо му се отплаща. Отдавна не бяхме срещали такова красиво писане, което ни връща някои от най-важните опори на младостта. “

Деян Енев

„ В разказите на Тодор Костадинов детският спомен оживява през контузията от загубата, с цел да ни припомня по кое време сме били щастливи. “

Антон Баев
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР