След близо 4 години разследване Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт

...
След близо 4 години разследване Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт
Коментари Харесай

След 4 години прокуратурата даде на съд бившия кмет на пловдивския Северен Ральо Ралев

След близо 4 години следствие Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт в съда по отношение на някогашния кмет на регион " Северен " в Пловдив Ральо Ралев, 50-годишната Д.В., някогашен шеф на отдел в региона и 58-годишния И.Д.- притежател на частна компания.

Според държавното обвиняване в интервала от декември 2018 година до юли 2019 година Ралев в съучастничество с другите двама подсъдими е изискал и взел сумата от 60 хиляди лева, с цел да разпореди на основния проектант на регион " Северен " да утвърди капиталов план за създаване на жилищна постройка.

Д.В. е предадена на съд за това, че през декември 2018 година в съучастничество като помощник на Ралев съзнателно е улеснила осъществяването на търговия с въздействие, като е прецизирала размера на желаната от него сума.

И.Д. е предаден на съд за това, че в интервала от края на декември 2018 година до 30 май 2019 година в Пловдив, съзнателно е улеснил осъществяването на закононарушението от страна на Ралев. И.Д. е взел участие в уговарянето на детайлностите по приемането на поисканата сума от 60 000 лв..

Престъпленията са квалифицирани по член чл. 304б, алинея 1 вр. член 20 алинея 4 вр. алинея 1 от Наказателния кодекс.

През посочения интервал Ральо Ралев е бил кмет на регион " Северен ", община Пловдив, Д.В. е оглавявала отдела за капиталови планове, а И.Д. бил притежател на частна компания, която се занимавала и с създаване на сглобяеми къщи. Тримата обвинени се познавали от години, показват от прокуратурата.

Историята стартира през месец март 2018 година, когато вложителят З.А. внесъл в кметство регион " Северен " планова документи за градеж на жилищна постройка за утвърждение, което по закон единствено основният проектант в региона може да даде. Вместо предстоящо утвърждение на плана, бил получен отвод и бил върнат за премахване на няколко забележки, след което още веднъж бил импортиран за разглеждане в кметството. Освен това вложителят авансово се е съветвал и с архитекти, които го уверили, че планът му няма за какво да не бъде утвърден. Това обаче още веднъж не се случило. Инвеститорът схванал, че планът му е бил изтънчен от кмета Ралев и се намирал в кабинета му, заради което си записал час за среща с него.

На срещата му било обяснено, че ще получи утвърждение на импортирания план, едвам откакто и кметът позволи това. По-късно вложителят се свързал още веднъж за консултация с компания за строителен контрол, както и с различен проектант, които след това му уредили срещи надлежно с Д.В. и И.Д. По време на диалозите с тях вложителят схванал, че Д.В. е " калкулирала ", че в случай че построи постройката щял да завоюва сума в забележителен размер - към 300 000 евро, като 10 % от тях - 30 000 евро или 60 000 лв., трябвало да бъде предадена на кмета Ралев, с цел да даде своето утвърждение за плана. Уговорката била парите да бъдат предадени на И.Д., който щял да ги даде на Ралев, с цел да разпореди на основния проектант при регион " Северен " да утвърди импортирания абстрактен капиталов план.

На 30 май 2019 година на бензиностанция в Пловдив, вложителят предал парите на И.Д., който бил арестуван от чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Парите са били конфискувани като материални доказателства. По делото са разпитани голям брой очевидци, направени експертизи и други

Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи съвещание по делото.

Припомняме, Ральо Ралев бе от строителен бизнесмен (подаден към премиера Бойко Борисов). Кметът на регион " Северен " в размер на 150 хиляди лева през септември 2019 година Месец по-късно
 И задържаният кмет Ралев има жилище със личен асансьор?
И задържаният кмет Ралев има жилище със личен асансьор?

Ралев е изтеглил заем от 58 000 лева..
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР