След анексията на Крим Западът трябваше да реагира много остро,

...
След анексията на Крим Западът трябваше да реагира много остро,
Коментари Харесай

Стефан Попов: Западът проспа страшния знак с Крим

" След анексията на Крим Западът трябваше да реагира доста остро, както реагира в този момент. Но този Запад, изключително размекнатата Европа от това време, проспа този миг, проспа този заплашителен знак “, сподели проф. Стефан Попов пред БНР. Той подсети, че през 2008 година, когато Путин е отхапал две области от Грузия, това е било мощен сигнал какво ще прави в идващите години.

Според него наказания няма да уплашат Путин, само че той не е очаквал толкоз единна европейска реакция.

" Санкциите ще ударят най-вече съветското население, което така и така е оскъдно и се храни с национални митологии и страхове, които се напомпват. Това население, даже да обеднее до степента на гладовете от 30-те години при Сталин, то ще продължава фанатично да поддържа Путин “, сподели преподавателят по социология и философия.

Той изясни, че в последните години, изключително след Крим, съветският президент е засилил държавния запас в злато и валута, тъй че да може да издържи, " като че ли е в окупация “.

" И второ – превъоръжи и доста привилегии даде на армията. Тази тирания последователно, доста невидимо и недискутирано за Запада се трансформира в една военна тирания. Привидно по витрините стоят Санкт Петербург и Москва, в които се върви на екскурзия, които наподобяват надали не на Ню Йорк и на Лондон, само че зад всичко това стои една пълзяща военна тирания. Това, че популацията ще понесе удар, за него е калкулирано ", сподели Попов.

Според него първата цел на съветския президент е " да смени режима в Украйна, както направи напълно неотдавна в Казахстан и да постави на мястото на Зеленски едно чинно мъпет (кукленско) държавно управление “.

" След разпадането на Съветския съюз по цялата си граница Русия се държи извънредно неспокойно, невротично, а в тази ситуация с Украйна даже психотично ", означи той.

" Украйна е граница и тя хиляда години се е преживявала като граница. Тя не биваше да бъде преминавана. Тя е граница и алегорична, и в огромна степен действителна по оста Изток-Запад. Това е гигантско пространство, което от 1000 години е някак противоречиво - било действително противоречиво, било алегорично противоречиво. Западът вижда в Украйна своя граница, оттатък която идва азиатският континент, Руската империя ", сподели проф. Попов.

Според него протичащото се в този момент е несравнимо с Косово и даже с Тайван, както и с други сходни гранични пространства. " Много беше значимо Украйна да се запази, да стои непокътната. Това е една граница, която като се премине, светът в действителност не е същият “, сподели Попов.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР