След 9 дни в неизвестност 12-годишният Александър от Перник беше

...
След 9 дни в неизвестност 12-годишният Александър от Перник беше
Коментари Харесай

Прокуратурата: Работи се по повече от една версия за изчезването на 12-годишния Александър

След 9 дни в неопределеност 12-годишният Александър от Перник беше открит през вчерашния ден. Момчето е без следи от принуждение, в положително общо положение, то е настанено в " Пирогов ".

За момента не са установени следи от принуждение по 12-годишния Александър, разяснява на брифинг Албена Стоилова, представител на Окръжната прокуратура в Перник, представена от Българска национална телевизия.

Иззети са облеклата, с които е било открито детето, прави се съдебно-медицинска експертиза.

Работи се по повече от една версия за изгубването на детето, няма водеща такава, ревизира се и първичната версия за похищение. Прокуратурата няма сведения да е желан откуп от бащата.

Сашко беше открит в местността Червена могила - мъчно налична околност край Радомир през вчерашния ден към 14:27 часа, от планински спасители и чиновници на Министерство на вътрешните работи. Те не са работили по сигнал, обхождали са мястото.

„ Детето е безусловно умерено. Искам на успокоя всички, че крайният резултат е доста позитивен. Това дете за мен е войник, с цел да може да издържи по подобен метод девет дни. Не знам дали възрастен щеше да успее по този начин. “Това сподели пред публицисти служебният министър опазването на здравето доктор Асен Меджидиев във връзка положението на 12-годишния Сашко от Перник.

„ Намирането на дребния Сашко демонстрира, че към момента българите можем да се сплотяваме към общи дела. Радостен съм от гражданската сила и че детето е живо и крепко “, написа основният прокурор Иван Гешев в Туитър.

Проф. Николай Габровски, който е шеф на Клиниката по неврохирургия, изясни, че се вършат цялостни проучвания на Александър, като до момента параметрите са успокоителни.

Детето е било открито в дере в безпомощно положение. Една от теориите е, че той се е изгубил, след което е в опит да се прибере е отишъл в неверната посока. Първото нещо, което Александър е изискал, е било вода. Той е бил открит от двама доброволци от Клуба по делтапланеризъм в Перник.

„ Когато породи този случай, беше образуван щаб и извършена профилирана полицейска интервенция, която щеше да протече до намирането на детето. Районът е сложен за инспекция и има доста места, които могат да се проверяттрудно, това е планина. Знаехме, че той може да издържи, разговаряли сме със експерти, хора, които познават аутизма и имахме увещание, че той е жив. Нямаме информация, че някой го е приютил. “Това разяснява на брифинг в Перник шефът на ОДМВР-Перник Павел Млеканов.

„ Детето е оживяло, тъй като се е борело. Пари никой не желае, ние сме тук от първата нощ.Първото нещо, което дететопоиска, бе вода “, показа един мъжете, разкрили детето.

„ Не можах да допускам, свалихме мокрите му облекла, дадохме му вода, стоплихме го. Дъждът може да му е оказал помощ, само че това нещо е от предпочитание за живот. Планината може да е майка, може и да е мащеха. В случая е била майка “, сподели различен доброволец.

В търсенето на Сашко се включиха няколко институции. Над 300 чиновници на Министерство на вътрешните работи участвахав акцията, в това число и чрезхеликоптер на „ Гранична полиция “с термовизионна камера на борда и следови кучета. Няколко отряда на Планинската избавителна работа (ПСС) също бяхана терен.

Общо 32-ма планински спасители със седем подготвени кучета обхождаха региони, където има възможност да се намира Александър. Спасително-аварийни екипи от Столична община също се притекоха на помощ с високо проходима техника. Кметът на Перник Станислав Владимиров всеки ден обменеше информация със основания щаб.

Армия от доброволци

Изчезването на Александър отключи вълна от съпричастност и още в първите часове щом казусът стана обществено прочут, в издирването му започнаха да се включват доброволци от Перник и други обитаеми места. Обединени отФейсбук групата„ Да намерим Сашко “, както и от общия радио канал в приложението Zello, те започнаха бързо да обменят информация в действително време.

През цялата седмица стотици от тях обхождаха града, покрайнините му и прилежащи села, проверявайки входове, изоставени здания и всевъзможни други обекти, за които може да се допусна, че се намира изгубеното дете. Освен урбанизираната част, група доброволци претърсваха гористите местности, получавайки препоръки от планинските спасители.

Вчера бащата на детето устоя инспекция на детектор на лъжата и разгласи парична премия от 100 000 лева за този, който го откри.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР