След 50 години управление в зеленото сърце на Италия, лявоцентристите

...
След 50 години управление в зеленото сърце на Италия, лявоцентристите
Коментари Харесай

На изборите в Умбрия Салвини се надява да покаже, че още е силен

След 50 години ръководство в зеленото сърце на Италия, лявоцентристите наподобява са на път да изгубят контрола в Умбрия на районния избор през днешния ден, който се чака да даде нова мощ на водача на крайнодясната партия " Лига " Матео Салвини, съобщи " Ройтерс ".

След неверни политически сметки през август Салвини напусна коалиция с антисистемното Движение " Пет звезди ", очаквайки да провокира национални избори, които съгласно социологическите изследвания щеше да завоюва.

Вместо това обаче " Пет звезди " се съюзи с лявоцентистката Демократическа партия, изтласквайки Салвини в съпротива и оставяйки го да гледа на идните районни избори като на метод да си отмъсти и да удостовери, че " Лига " остава първа партия в Италия.

 На изборите в Умбрия Салвини се надява да покаже, че още е мощен
© Reuters

Първият подобен избор е за Умбрия, дребен район северно от Рим, който се оказва удобна почва за неговото антиимигрантското обръщение и позицията му против налозите на фона на умората измежду гласоподавателите от дългогодишното ляво ръководство след години на икономическа застоялост.

" Това място обичайно е политически ляво, само че нещата се трансформират ", разяснява Джакомо Вито, производител на сирене от град Амелия на към 90 км. от столицата Рим.

" Двата съществени казуса, които имаме тук, както и в останалата част от Италия, са високи налози и администрация ", счита Лука Томасини, създател и основен изпълнителен шеф на компанията за цифрови услуги Vetrya, основана в умбрийския град Орвието.

Нов модел?

Салвини обикаля Умбрия от седмици, рекламирайки обещанието си да вкара плосък налог, който съгласно доста икономисти Италия не може да си разреши, само че който " Лига " счита за нужен, с цел да се съживи италианската стопанска система.

" Обзалагам се на по кафе, че ще побеждаваме в Умбрия. Вотът тук е и народен тест. Това е първото гласоподаване след съюза на Демократическата партия и " Пет звезди ", написа в Туитър " Салвини.

Той се съюзи с обичайните си сътрудници – крайнодясната " Италиански братя " и " Напред, Италия " на някогашния министър председател Силвио Берлускони. Всички те поддържат сенатора от " Лига " Донатела Тесей за идващ губернатор.

Нейният главен конкурент е Винченцо Бианкони. Той управлява цивилен съюз, който за пръв път е подсилен и от " Пет звезди ", и от Демократическата партия – в миналото политически врагове преди да решат да образуват коалиция през август.

Знаейки, че изследванията им дават слаб късмет да завоюват, в случай че се състезават сами в Умбрия, те подписаха пакт за поддръжка на общ претендент. Ако моделът проработи, може да се употребява и за още значими локални избори, да вземем за пример вота в Емилия-Романя на 26 януари, северен район, който има над четири пъти повече население от Умбрия и който е историческото ядро на италианската левица.

След последните национални избори през март 2018 година дясноцентристите завоюваха седем следващи районни вота. Победа в Умбрия ще покаже, че Салвини е преодолял фиаското от август, само че успех в Емилия-Романя може да значи политическо земетресение.

" Очаквам дясноцентристите да завоюват тук, само че не мисля, че Умбрия е задоволително огромна, с цел да има последствия за държавното управление. Но в случай че вземе Емилия, нещата ще станат в действителност съществени ", разяснява производителят на сирене Вито.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР