След 50 години и стотици лагери по река Ропотамо, националният

...
След 50 години и стотици лагери по река Ропотамо, националният
Коментари Харесай

Защо забраниха на гребците да тренират на река Ропотамо. Румяна Нейкова ще търси съдействие от спортния министър

След 50 години и стотици лагери по река Ропотамо, националният тим по гребане беше изпъден от там, а спортистите са принудени да търсят избавление другаде.

Гребците организират подготовка на Ропотамо от 1970 година Там са образувани десетки олимпийски и международни първенци. Изведнъж те стават неуместни.

"Ние сме тук от 2006-а. Винаги сме провеждали зимната си подготовка тук. За нас Ропотамо е значима. Предимството е, че рeката е плитка, няма никакви течения, няма завои и дава опция да се развива нужната скорост ", сподели в предаването "Тази заран " по bTV треньорът по гребане Евгени Недев.
"Оттук нататък разпоредбите се трансформират и пречим на екологичното равновесие. ", показа пред bTV олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова.
Абсурдът е, че по реката може да плават моторни корабчета с туристи, само че лодките на първенците към този момент са спънка.

Федерацията по гребане е в затрудено състояние. Националите ще трансформират подготовката си, ще упражняват на язовир Кърджали, а лагерът ще продължи 20 дни.

Олимпийската шампионка Румяна Нейкова, която е и основен треньор на националния ни тим по гребане, ще търси подпомагане от министъра на спорта Радостин Василев по проблема с потреблението на река Ропотамо за част от зимната подготовка на българските гребци.

Вчера в министърът на околната среда и водите Борислав Сандов съобщи, че реката с най-голям предпазен статут у нас остава затворена за всякаква човешка активност, в това число и за националния тим по гребане. Според него макар десетилетната процедура тимът да тренира през зимата на този канал, може да се намерят и други подобаващи места.

"Всеки си мисли, че спортът е доста елементарно нещо и когато ни кажат, че в Пловдив каналът от десетилетия не е замръзвал, не е неприятно да слязат от колите си и да дойдат на гребния канал и да видят дали в действителност е по този начин ", съобщи Нейкова пред Българска национална телевизия.

Тя добави, че всички европейски, международни и олимпийски първенци на България употребяват река Ропотамо като част от зимната си подготовка от 70-те години на предишния век насам и посочи, че става въпрос за 20 подготвителни дни, през които спортистите са подготвени да съблюдават всевъзможни нужни условия, сложени им от екоминистерството.

"Знаете ли, не дръзвам да направя пост в обществените мрежи по проблема, тъй като ме е позор. Защото на открито сътрудниците ни се смеят за това, което се случва в България. Става въпрос за 20 дни - за нищо повече ", съобщи Нейкова.

„ Асен Личев (служебният министър на околната среда и водите в кабинета „ Янев “) е приложил Закона за предпазените територии, който регламентира режимите в резерватите. Както за всички останали резервати, не е показал изключения за спортна и подготвителна активност “, разгласи зам.-министърът на екологията Тома Белев.

Той изясни, че резерватната част на река Ропотамо е от моста надолу към устието, към 5 км и попада в резерватен режим още от 1930 година, преди да има закон за предпазените територии.

По думите на зам.-министъра единствено Народното събрание може да позволи по изключение националният тим по гребане да тренира на територия, която е предпазена.

Според Белев не е редно на туристически корабчета да е позволено да плуват по цялото поречие на реката.

„ Трябва да знаем, че туристическите корабчета са регламентирани в Плана за ръководство, който е подписал предходният министър Нено Димов. Той е решил, че разрешението в закона, а точно „ прекосяване на хора по маркирани пътеки “, значи разрешаване на корабчета, които да пътуват по реката. Аз персонално не споделям това мнение по простата причина, че няма по какъв начин да допуснем, че хора значи хора във всевъзможни транспортни средства. Утре някой може да реши да влезе с БТР, с лека кола, с джип “, разяснява той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР